Man moet cel in voor beroving Iraans echtpaar

ALMERE • Wo 9 maart 2022 | 18:16 • Woensdag 9 maart 2022 | 18:16

Een 30-jarige man is woensdag veroordeeld tot drie jaar celstraf voor de beroving van een Iraans echtpaar in Almere. De Utrechtse rechtbank achtte de man ook schuldig aan een straatroof in Woerden.

Doelwit van de berovingen waren Iraniërs of Afghanen die via een Facebookgroep in contact waren gekomen met een landgenoot die voor hen geld naar familie in hun geboorteland zou kunnen sturen. Door internationale sancties kon dat niet of slechts moeizaam via officiële kanalen.

Roof in Almere Haven
De slachtoffers werden met geweld overvallen als ze op de afgesproken plek kwamen om het geld te overhandigen. Dat overkwam het Iraans echtpaar uit België vorig jaar mei op een parkeerplaats aan de Langshof in Almere Haven. Onder bedreiging van een vuurwapen en een mes werden ze door twee mannen beroofd van 21.000 euro, creditcards, bankpassen, horloges en autosleutels.

OM eiste 4 jaar cel
Tegen de verdachte was vier jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van een poging tot beroving in Amersfoort. Wel vonden de rechters zijn betrokkenheid bij de berovingen in Almere en Woerden bewezen. Dat concludeerden ze op basis van belastende verklaringen van een 34-jarige Iraanse medeverdachte. Die is voor de beroving in Almere en enkele andere overvallen of pogingen daartoe vorig jaar al door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot ruim acht jaar cel.

Almeerse moet nog terechtstaan
In de zaak van de Almeerse beroving moet eind mei nog een 51-jarige vrouw uit Almere terechtstaan voor haar vermeende betrokkenheid. Ze zou volgens het Openbaar Ministerie de afspraak met het echtpaar hebben gemaakt en ze naar de plek van de overval hebben gelokt. De bestuurder van de vluchtauto is al veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel