Schepen die in de Flevolandse grond liggen krijgen paspoort

FLEVOLAND • Wo 16 maart 2022 | 19:43 • Woensdag 16 maart 2022 | 19:43

De 73 scheepswrakken die in de Flevolandse bodem liggen, hebben vanaf nu een eigen paspoort met gedetailleerde informatie over het schip. Woensdagmiddag zijn die in Museum Batavialand overhandigd aan landeigenaren en terreinbeheerders.

De akkerbouwers Roel en Johanneke Bakker uit Zeewolde kregen als één van de eerste een scheepswrakkenpaspoort. "Zo wordt het wel een officiëler object", glundert Roel. Zijn vader kreeg in 1980 de kavel toegewezen. Pas toen werd duidelijk dat er een scheepswrak inlag. Johanneke: "Dus het was een kavel met een extraatje."

Flevoland staat bekend als het grootste op land gelegen scheepskerkhof ter wereld. "Er liggen vooral scheepswrakken uit de periode van 1500 tot 1900", legt gedeputeerde Michiel Rijsberman uit. "Dit was een belangrijk gebied waar veel vervoer was tussen het westen en noorden van Nederland. En ook met de rest van de wereld. Daarom liggen hier scheepswrakken in het IJsselmeergebied. Toen de polder droogviel, vonden we er 450."

Veel van die scheepswrakken zijn opgegraven, 73 liggen nog - goed bewaard - in de bodem. De eigenaren van die schepen zijn de eigenaren van de kavels. Nu is alle informatie die er is, verzameld in een paspoort. Arjan de Zeeuw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: "We kunnen het vergelijken met een gewoon paspoort, met een beschrijving van de identiteit van het scheepswrak, waar het ligt en hoe oud het is. Vervolgens staat er ook in hoe je het schip het beste kan onderhouden."

Het waterschip dat in de akker van Roel en Johanneke ligt, zit ze niet in de weg. Roel: "Bij de bewerking van het land moeten we om het schip heen werken. Het is opgehoogd met zand en steekt een meter boven het maaiveld uit. Er staat gras op dat we een aantal keren per jaar maaien. Geen enkel probleem."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel