Vijftien jaar na dood Cassandra: politieonderzoek nooit gesloten

ALMERE • Ma 21 maart 2022 | 6:00 • Maandag 21 maart 2022 | 6:00

Het is deze week vijftien jaar geleden dat de destijds 17-jarige Cassandra van Schaijk uit Almere verdween. Drie weken later werd haar lichaam gevonden in het water van de Noorderplassen. De zaak is nooit opgelost en politieman Folkert van Dekken kan hem niet laten rusten.

Van Dekken is teamleider in het onderzoek naar de dood van Cassandra. "Het onderzoek is nooit gesloten en dat zal, als het aan mij ligt, pas gesloten worden als we weten wat er is gebeurd", zegt hij. "Natuurlijk wil je alle misdrijven oplossen, maar deze zaak is voor mij extra bijzonder. Ik zat in de tijd dat Cassandra verdween nog in het wijkteam in Almere Buiten. Ze woonde in de Bouwmeesterbuurt in dat stadsdeel. Ik ben daarna bij de recherche gegaan, waar ik haar verdwijning ging onderzoeken."

'Mogelijke gouden tip'
Ook nu houdt de dood van Cassandra de politieman nog bezig. "Het laat mij nooit helemaal los. Ook als ik vrij ben, spring ik direct in de auto bij elke tip die kan leiden tot het oplossen van deze zaak. Ik zie elke tip als de mogelijke gouden tip."

Cassandra van Schaijk verdwijnt in de nacht van 23 op 24 maart 2007. Ze is uitgegaan in het centrum van Almere en wil met de nachtbus vanaf het station naar huis in de Bouwmeesterbuurt. De bus mist ze. Een getuige vertelt dat ze is aangesproken door twee mannen die haar een lift hebben aangeboden. Cassandra loopt mee. De mannen staan op bewakingsbeelden, maar de beeldkwaliteit is slecht. Of Cassandra is ingestapt, is onduidelijk. Drie weken na haar verdwijning wordt haar lichaam gevonden in de Noorderplassen.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de dood van Cassandra van Schaijk. De politie heeft veel mensen gesproken. Er is even een verdachte in beeld geweest, maar die werd na verhoor weer vrijgelaten.

Nog steeds getuigen gezocht
Voor politieman Van Dekken is het de grote vraag wie de mannen zijn op de beelden bij het station. "Zij zijn voor ons de laatsten die Cassandra levend hebben gezien en hebben zich ondanks vele oproepen en zoektochten nooit gemeld. Het kan bijna niet zo zijn dat ze nooit hebben gehoord dat we ze zoeken. Wie zijn het? Het kan best zijn dat ze niets met de verdwijning te maken hebben, maar dan wil ik dat graag weten."

De twee mannen die Cassandra hebben aangesproken

Ook de doodsoorzaak van Cassandra is nooit duidelijk geworden. Het kan zijn dat ze is vermoord, maar één van de andere mogelijke scenario's is dat ze in de auto is gestapt, vervolgens is uitgestapt bij de Noorderplassen en daar zelf in het water is gevallen.

"Ik sluit de zaak nooit, tot die is opgelost."

— Folkert van Dekken, politie

Aandacht blijven vragen
Er is al veel over Cassandra geschreven en er is ook al vaak aandacht geweest op televisie. Opsporing Verzocht heeft verschillende keren oproepen gedaan en ook Peter R. De Vries heeft een reportage over de Almeerse tiener gemaakt. Van Dekken bijt zich vast in de zaak. "Ik blijf zoeken tot ik antwoorden heb. Ik heb in het verleden met Peter R. de Vries over Cassandra gesproken. Een van de kwaliteiten van De Vries was zijn vasthoudendheid. Dat doe ik ook: ik sluit de zaak nooit, tot die is opgelost."

Van Dekken is strijdvaardig en verliest de hoop nooit. "Ik heb de stille hoop dat de mannen, die toen nog jong waren, nu zelf vader zijn geworden en wroeging krijgen. Dat ze nu eindelijk iets willen of durven te vertellen", besluit de politieman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel