'Bataviahaven is onveilig, uit protest geen HISWA'

LELYSTAD • Di 22 maart 2022 | 6:07 • Dinsdag 22 maart 2022 | 6:07

Evenementen in Bataviahaven worden geannuleerd als de gemeente Lelystad weigert om onveilige situaties aan te pakken. Dat zegt het bestuur van Bataviahaven. Het watersportevenement HISWA te Water komt daarmee op losse schroeven te staan. Ook cruiseschepen die naar Lelystad zouden varen, worden afgebeld.

Het bestuur van Bataviahaven heeft geen vertrouwen in de veiligheid van de haven. Op verschillende plekken zijn zogenoemde sinkholes gevonden. Dat zijn gaten die plotseling ontstaan in de weg. Het is één van de problemen die Sven Westerink van de havendienst ziet bij zijn dagelijkse rondes door de haven. Een ander probleem zijn de verschoven sluitbanden in de kade. Dat zijn grote stenen die de kade bij elkaar houden. "Je ziet gewoon goed dat dit naar buiten wordt gedrukt. Het is eigenlijk gewoon wachten tot het naar beneden valt. Het is levensgevaarlijk." Verder zijn ook meerdere houten pilaren aan het wegrotten en zit er geen anti-sliplaag op de houten steigers.

"Alles wat we kunnen annuleren, zullen we annuleren"

— Joop van Diest, directeur Bataviahaven

Volgens directeur Joop van Diest is de situatie met twee woorden te omschrijven: achterstallig onderhoud. Een maand geleden is een brief naar de gemeente Lelystad gestuurd, de eigenaar van de haven. Volgens Van Diest kwam daar geen antwoord op. Hij ziet zich nu genoodzaakt om maatregelen te treffen. "Alles wat we kunnen annuleren, zullen we annuleren." Dat betekent dat charterschepen niet meer de haven inkomen, HISWA te Water wordt geannuleerd en ook opnames voor het televisieprogramma 'Bommetje' van AVROTROS kunnen niet doorgaan. "Wij kunnen de veiligheid niet garanderen", stelt Van Diest.

De gemeente Lelystad wil nog niet reageren. Het college van burgemeester en wethouders wil eerst in gesprek met het bestuur van Bataviahaven. Wanneer dat gesprek gaat plaatsvinden, is niet bekend.

De lokale partij Gemeente Belangen Lelystad stelt schriftelijke vragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel