'Vis Academie moet opleiding bieden in visverwerkende industrie'

URK • Ma 21 maart 2022 | 22:34 • Maandag 21 maart 2022 | 22:34

De Vereniging voor Visgroothandelaren en Verwerking Urk (VVU) wil samen met het ROC Friese Poort een speciale 'Vis Academie' ontwikkelen. VVU krijgt daarvoor een subsidie van 120.000 euro.

Met de academie moet de scholing van visverwerkend personeel beter worden. Op dit moment is er geen overkoepelende opleiding, maar moeten nieuwe medewerkers bijvoorbeeld het fileren van de vis in de praktijk leren. Daarnaast wordt visverwerking steeds gespecialiseerder en doen robotisering en digitalisering steeds meer hun intrede in de visindustrie.

Dat vereist meer specialistische kennis dan alleen het hanteren van een fileermes. "Daar is om- en bijscholing van personeel voor nodig. Die behoefte leeft heel sterk bij onze leden. En dan niet alleen in de productie, maar ook bij management en directie. Daarnaast willen we ook het imago van werken in de vis verbeteren, zodat meer mensen enthousiast worden voor een carrière in de visindustrie", aldus VVU-manager André de Vries.

"Huidige en potentiële medewerkers kunnen straks terecht op een online platform met informatie over opleidingen en banen door middel van filmpjes en een kieswijzer. Daarmee hopen we het werken in de vis te stimuleren, niet alleen op Urk, maar in de wijde regio", zo besluit De Vries.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel