Leefbaar Zeewolde wil met minister De Jonge in gesprek over datacenter

ZEEWOLDE • Wo 23 maart 2022 | 6:06 • Woensdag 23 maart 2022 | 6:06

Lijsttrekker Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde wil met minister Hugo de Jonge afspreken om te praten over het datacenter van Meta. "Ik wil hem in ieder geval vertellen dat er in Zeewolde een heel andere wind is gaan waaien." Volgens Zonneveld is dat de volgende stap nu de Eerste Kamer een motie heeft aangenomen met het verzoek om de bouwplannen in Zeewolde uit te stellen.

Minister Hugo de Jonge gaf vrijdag aan over een aantal weken rond de tafel te gaan met Zeewolde. Hij wil dan met de gemeente praten over het verzoek om grond te verkopen van het Rijksvastgoedbedrijf. Meta heeft momenteel ongeveer de helft van de grond die het in Zeewolde nodig heeft al in zijn bezit. De overige stukken zijn nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Zeewolde wil dat kopen, om vervolgens weer door te verkopen aan Meta. Zonneveld wil nu aan de minister vertellen dat in Zeewolde nu anders wordt gedacht over de verkoop van de grond.

De twee partijen die tegen de komst van een datacenter zijn, wonnen bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar Zeewolde heeft nu een absolute meerderheid in de gemeenteraad. De partij wil als grote winnaar van de verkiezingen alles proberen om de komst van het datacentrum van Meta tegen te houden.

De lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde denkt dat het realistisch is dat de minister een streep gaat zetten door de komst van het datacenter. "Als ik hem zo hoor, is hij niet heel enthousiast over het datacenter. Dus ik ben positief gestemd. Maar ja, het is nog niet definitief. We moeten niet te vroeg juichen."

Reactie gemeente Zeewolde
Wat de aangenomen motie precies gaat betekenen voor Zeewolde, kan een woordvoerder van de gemeente Zeewolde nog niet zeggen. De gemeente wacht de reactie van minister Hugo de Jonge af. De woordvoerder laat verder weten dat op basis van het besluit uit december, de gemeente de verplichting is aangegaan om te beginnen met de ontwikkeling van Trekkersveld 4. "Het college voelt zich, geheel binnen de wettelijke kaders, verplicht om uitvoering te geven aan de gemaakte afspraken en besluiten. Ondertussen zijn we in afwachting van de nieuwe raad en het nieuwe college." Meta wil niet ingaan op de ontwikkelingen, maar laat weten ervan nota te hebben genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel