Vertrokken boer: ''Benieuwd of het datacenter er nog wel komt'

ZEEWOLDE • Do 24 maart 2022 | 12:32 • Donderdag 24 maart 2022 | 12:32

"Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren en of het datacenter er nog wel komt." Dat zegt een van de boeren van de Baardmeesweg in Zeewolde die plaats moest maken voor het datacenter van Meta. Er zijn vier boeren die door de gemeente Zeewolde zijn uitgekocht, zodat hun grond kon worden doorverkocht aan Meta. Twee boerderijen zijn inmiddels verlaten. De twee anderen zijn nog bewoond, maar ook daar zijn vertrekplannen.

Ilona de Haan-Nekveld vertrok een half jaar geleden uit Zeewolde om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen in Noord-Holland. "Wij volgen de ontwikkelingen rondom het datacenter natuurlijk wel, maar we zijn er niet dagelijks mee bezig. Via de buurt-app horen we nog weleens wat. Het lijkt er steeds meer op dat de kans bestaat dat dat datacenter er toch niet gaat komen, maar je weet niet wat er achter gesloten deuren gebeurt. Het maakt voor ons ook niet echt uit, we zijn hier gelukkig."

De gemeente heeft in totaal 115 hectare grond van de boeren aan de Baardmeesweg gekocht, bedoeld voor de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld. Daarvan is 80 hectare doorverkocht aan Meta. Maar of die nog wel naar Zeewolde kan komen, wordt steeds meer de vraag. Door de grote winst van de anti-datacenter partijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezing vorige week, is de weerstand in een stroomversnelling gekomen. De Eerste Kamer wil niet dat het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram zich vestigt in Zeewolde. Ook vanuit de Tweede Kamer, Provinciale Staten en LTO Noord klinken duidelijke protesten. En minister Hugo de Jonge gaf aan dat het nog geen gelopen race is.

Het zijn ontwikkelingen die wel voor een beetje dubbel gevoel zorgen, zegt boer De Haan-Nekveld: "Het is natuurlijk wel zonde dat onze boerenbedrijven die veertig jaar in de familie zijn geweest, verloren zijn gegaan. Er zit historie aan zo'n boerderij." Toch heeft ze ongeacht wat er gaat gebeuren, geen spijt van hun vertrek uit Zeewolde en Flevoland. "Wij zijn er positief uitgekomen. Het was ook geen onteigeningssituatie, het was onze eigen keuze om te vertrekken van de Baardmeesweg. We zijn er op vooruit gegaan, anders zet je die handtekening ook niet", concludeert de boer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel