Scholen krijgen hulp bij het verduurzamen van hun gebouwen

FLEVOLAND • Za 26 maart 2022 | 9:33 • Zaterdag 26 maart 2022 | 9:33

Schoolbesturen in Flevoland krijgen hulp bij het verduurzamen van hun schoolgebouwen. Niels Delemarre helpt ze bij het maken van de juiste keuzes en het vinden van de subsidiepotjes voor het duurzaam maken van de gebouwen. Want dat is niet goedkoop.

Delemarre werkt in opdracht van de provincie. "Veel schoolgebouwen in Flevoland zijn nu 40 tot 60 jaar oud en aan vernieuwing toe. De gebouwen zijn niet van de beste bouwkwaliteit: platte daken, enkel glas, ongeïsoleerde gevels. Een hoog energieverbruik, een slecht binnenklimaat en slecht aangepast aan het onderwijs van morgen."

Onvoldoende tijd en kennis
Uitdaging genoeg dus voor Delemarre. Maar hij houdt zich niet met alle scholen in de provincie bezig. Het project Duurzame Schoolgebouwen Flevoland is bedoeld voor kleine schoolbesturen. Delemarre: "Voor hen is het vaak lastig om te verduurzamen. Ze hebben onvoldoende tijd en kennis in huis.'' Besturen van basisscholen met maximaal tien gebouwen en besturen van scholen in het voortgezet onderwijs met een maximum van vijf gebouwen, kunnen de hulp van Delemarre inroepen. Dat kost ze niets. In Flevoland gaat het dan om 22 schoolbesturen met in totaal 55 gebouwen. Het project loopt tot 1 januari 2024.

Delemarre gaat met de schoolbesturen in gesprek. "Ik wil weten wat hun wensen zijn, wat ze nodig hebben. Dan kunnen we samen het pad van de verduurzaming op." Daar is subsidie voor. "Er is twee miljoen euro voor het doen van onderzoek, het maken van een plan van aanpak. Voor de maatregelen zelf krijgen de schoolbesturen geen subsidie. Zonnepanelen en isoleren, dat moeten ze zelf betalen."

Sparen voor warmtepomp
Delemarre weet niet hoeveel geld daarvoor nodig is. "Dat hangt heel erg af van wat de scholen willen, wat hun ambities zijn. En je kunt natuurlijk ook geld opzij zetten. Als je weet dat je over zes jaar je cv-ketel moet vervangen, ga je sparen voor een warmtepomp." Volgens Delemarre is het niet meer dan logisch dat schoolbesturen daar advies en hulp bij krijgen. "Scholen zijn natuurlijk vooral bezig met het onderwijs. Het zijn geen professionele gebouwbeheerders. Ze zijn een maatschappelijke organisatie en het gebouw komt daarbij."

Dat betekent een extra uitdaging voor Delemarre. "Scholen zijn druk met het onderwijs. De afgelopen twee jaar waren ze heel druk met corona en het afstandsleren. Het personeelstekort is natuurlijk ook nog steeds niet opgelost. Dus scholen zijn continu bezig met de waan van de dag. Dat maakt het niet makkelijk om goed na te denken over wat ze willen op middellange en lange termijn. Maar dan kom ik weer in beeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel