'Patiëntveiligheid op IC Flevoziekenhuis was ernstig in gevaar'

ALMERE • Vr 1 april 2022 | 12:13 • Vrijdag 1 april 2022 | 12:13

De patiëntveiligheid op de intensive care van het Flevoziekenhuis in Almere is vorig jaar zo ernstig in gevaar geweest, dat de afdeling eigenlijk had moeten sluiten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat in handen is van platform Argos van HUMAN en VPRO. Deskundigen spreken van 'een verwaarloosde IC' en 'een IC uit de oude doos'. Ze dringen aan op ingrijpende maatregelen. Mogelijk zijn patiënten onnodig overleden.

De problemen op de IC zouden vooral voortkomen uit de volledig verstoorde werkverhoudingen tussen de verpleegkundigen en de intensivisten. Dat zijn specialisten in de intensieve zorg. Met name zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan 'ernstig onprofessioneel gedrag’.

Argos voerde vertrouwelijke gesprekken met twaalf (oud-)verpleegkundigen, arts-assistenten en andere betrokkenen, en kreeg inzage in diverse interne stukken. Daaruit blijkt dat vier van de zes intensivisten er een volstrekt eigen werkwijze op nahielden, waarbij de zorg voor patiënten vaak uit het oog werd verloren. Zo onderzochten de intensivisten hun patiënten niet of nauwelijks zelf aan het bed. Zij beoordeelden hen voornamelijk op basis van de gegevens in het computerdossier, terwijl daar soms informatie in ontbrak.

Patiënten konden er ook niet op vertrouwen dat ‘acute problemen op het gebied van respiratie’ (beademing) ‘s nachts direct zouden worden behandeld.

Sterfgeval waar medisch incident aan voorafging
Verpleegkundigen geven tegenover Argos aan dat er van zeker één sterfgeval sprake is geweest waaraan een medisch incident is voorafgegaan. Daarnaast blijkt volgens Argos uit interne stukken dat een overlijdensgeval op de afdeling cardiologie indirect te maken had met de situatie op de intensive care.

Meldingen van incidenten of mogelijke calamiteiten worden ook niet altijd goed onderzocht, meldt het vertrouwelijke onderzoeksrapport Intensive care, rapportage verbetertraject – augustus 2021. Het is geschreven door een externe organisatieadviseur die tevens als intensivist-cardioloog verbonden is aan het ErasmusMC. De IC is ondanks de risico’s opengebleven, omdat sluiting grote gevolgen zou hebben gehad voor de behandeling van covid-patiënten.

Vertrouwen opgezegd
Argos schrijft dat de situatie inmiddels enigszins is verbeterd, maar dat verpleegkundigen hun vertrouwen in de raad van bestuur hebben opgezegd en aan de bel hebben getrokken bij de raad van toezicht en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de verpleegkundigen zijn de omstandigheden op de IC nog uiterst fragiel en neemt het ziekenhuisbestuur niet de maatregelen die nodig zijn om de patiëntenzorg structureel te verbeteren.

Reactie Flevoziekenhuis
Het bestuur van het Flevoziekenhuis erkent in een reactie op de website dat er serieuze problemen zijn geweest en dat de IC een moeilijke periode achter de rug heeft. De patiëntveiligheid op de IC zou echter niet in het geding zijn geweest. Wel zegt het bestuur dat er verbeteringen noodzakelijk waren in de onderlinge samenwerking en communicatie.

Het Flevoziekenhuis schrijft verder Argos aangeboden te hebben openheid van zaken te geven en om alle relevante stukken te bekijken: "Helaas is de redactie niet op ons aanbod ingegaan en zal de reportage zonder wederhoor van het Flevoziekenhuis uitgezonden worden. Wij vinden dit onbegrijpelijk voor een serieus onderzoeksmedium als Argos en hebben dit ook aan hen laten weten."

De uitzending van Argos is zaterdag om 14.00 uur op NPO Radio 1.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel