Gemeente start proef met kabelgoten voor elektrische auto's

ZEEWOLDE • Di 5 april 2022 | 11:24 • Dinsdag 5 april 2022 | 11:24

De gemeente Zeewolde start een proef om tegels met kabelgoten aan te leggen in stoepen. Hiermee kunnen Zeewoldenaren hun elektrische auto voor hun woning opladen zonder dat een stroomkabel op de stoep ligt.

De bewoner kan de laadkabel van de auto zelf in de goot leggen en na het opladen opruimen. De gemeente plaatst de speciale tegel en blijft daar ook eigenaar van. De helft van de kosten van de proef betaalt de gemeente, de andere helft betaalt de aanvrager. Voor de proef stelt de gemeente 10.000 euro beschikbaar. Daarvan kunnen zo'n 60 kabelgoten worden aangelegd.

Wie aan de proef wil meedoen moet een laadpaal hebben staan op eigen terrein en het parkeervak voor het huis moet direct aan de stoep grenzen. Daarnaast moet de dichtstbijzijnde openbare laadpaal verder dan 100 meter van de woning staan. Wie kan opladen op een eigen oprit komt ook niet in aanmerking.

De gemeente wil op deze manier het opladen van auto's makkelijker maken in woonwijken. Hierdoor moet de stoep ook veiliger worden, doordat er geen kabel ligt waar mensen over kunnen struikelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel