Ontmanteling windmolens langs IJsselmeerdijk gestart

FLEVOLAND • Di 5 april 2022 | 11:56 • Dinsdag 5 april 2022 | 11:56

Energiebedrijf Vattenfall is dinsdag begonnen met de ontmanteling van een rij windmolens tussen Lelystad en de Ketelbrug. Met een grote hijskraan worden de neuskegel en wieken van de molens weggetakeld. De afgelopen weken was de technische installatie al uit de molens weggehaald.

Omdat de windmolens dicht bij de dijk in het water staan, worden de takelwerkzaamheden vanaf drijvende pontons uitgevoerd. De verwijderde onderdelen worden op die pontons uit elkaar gehaald en daarna via het water afgevoerd. De takelactie van dinsdag was een proef. Volgens Vattenfall worden vanaf vrijdag ook de andere molens ontmanteld.

De kraan die bij de ontmanteling wordt ingezet

De 28 molens van het windpark Irene Vorrink verdwijnen na 25 jaar, om plaats te maken voor hogere en krachtigere turbines. Het demonteren duurt tot aan de zomer. Volgend jaar start dan de bouw van de nieuw molens. Die nieuwe turbines gaan onderdeel uitmaken van Windplanblauw, een windpark van in totaal 61 windmolens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel