Veehouderij in landelijke top 10 grootste uitstoters ammoniak

FLEVOLAND • Di 5 april 2022 | 13:31 • Dinsdag 5 april 2022 | 13:31

Een veehouderij in Noordoostpolder staat op de achtste plek van bedrijven met de meeste uitstoot van ammoniak. Dat blijkt uit een lijst van de honderd grootste vervuilers die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In totaal staan er vier Flevolandse veehouderijen in de top 100.

Woensdag 6 april werd bekend dat het RIVM een coderingsfout gemaakt waardoor de lijst niet klopt. Het RIVM meldt dat stallen "met moderne emissiereducerende technieken" een code kregen die juist hoort bij een minder schoon staltype. Het RIVM komt binnen een week met een correcte lijst. Of de geconstateerde fout gevolgen heeft voor de genoemde Flevolandse bedrijven is onduidelijk.

Het bedrijf dat op nummer acht staat wordt niet bij naam genoemd. Wel is bekend dat het ruim 71 ton ammoniak uitstootte in 2019. Op nummer 28 en 32 van de lijst staan veehouderijen uit Urk en op nummer 35 nog een veehouderij uit de Noordoostpolder.

Het bedrijf Rockwool uit Roermond is in Nederland de grootste vervuiler en stoot ruim 259 ton ammoniak op jaarbasis uit.

Maximacentrale op lijst met stikstofuitstoot
De minister heeft ook een top 100 gepubliceerd van bedrijven die stikstofoxiden uitstoten. Dat is een verbinding van stikstof en zuurstof die schadelijk kan zijn voor mensen en het milieu. Op de lijst staat één Flevolands bedrijf, namelijk de Maximacentrale in Lelystad. Die staat op plek 22 en stoot bijna 479 ton stikstofoxiden uit.

De bedrijven die het meeste uitstoten zijn Tata Steel, vliegveld Schiphol en Dow Benelux BV in Terneuzen. Het is overigens niet gezegd dat de grootste uitstoters ook de meeste schade aan de natuur veroorzaken. Daarbij speelt bijvoorbeeld ook de afstand tot kwetsbare natuurgebieden een rol, net als het soort stikstofverbinding en de manier waarop die wordt uitgestoten.

Het kabinet wil de stikstofuitstoot aanpakken onder meer door verduurzaming van de industrie en energievoorziening en vermindering van het aantal veehouderijen in de directe omgeving van kwetsbare natuurgebieden. Eerder werd bijvoorbeeld de maximumsnelheid op snelwegen overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Stikstof is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78 procent van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn ook verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn. Dit zijn stikstofoxiden (een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (een verbinding van stikstof en waterstof). De hoeveelheid stikstofoxiden en ammoniak in de lucht heet de concentratie. Stikstofoxiden komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van industrie.

Ammoniak komt met name van dieren in de veeteelt. Een klein deel komt uit overige bronnen zoals industrie, de bouw en het verkeer. Boeren gebruiken mest van dieren en kunstmest om hun land te bemesten. Een deel van die mest verdampt als ammoniak en komt zo in de lucht. Bron: RIVM

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel