Stille jacht in Voorsterbos naar nageslacht grote vos

NOORDOOSTPOLDER • Di 5 april 2022 | 16:09 • Dinsdag 5 april 2022 | 16:09

Er is vermoedelijk een broedplaats van de grote vos in het Voorsterbos. Vlinderexpert Gerard Eggens heeft de zeldzame vlinder zien paren in het bos tussen Marknesse en Kraggenburg. Volgens Eggens moeten er daarom in de buurt van de paringsplaats eitjes van de vlinder te vinden zijn.

"Mensen in het bos moeten misschien gedacht hebben: die vent spoort niet helemaal. Maar ik had dit van deze vlinder nog nooit gezien. Het was spectaculair." Gerard Eggens was getuige van de paringsstrijd tussen zes mannetjes die indruk probeerden te maken op een grote vos-vrouwtje. Zij ging er uiteindelijk met een van de mannetjes vandoor. "Hoog boven in de boom is gepaard. Maar de grote vos vlinder houdt nogal van privacy, dus daar heb ik vrij weinig van gezien helaas." Toch is het volgens Eggens nu duidelijk dat het vrouwtje haar eitjes ergens in het Voorsterbos heeft achtergelaten.

De grote vos is een zeldzame vlinder. Hij werd een tijdlang acuut met uitsterven bedreigd. De laatste tijd wordt hij weer vaker gezien in Nederland, maar echte broedplaatsen zijn er nog niet waargenomen. Er is ook niet echt goed beeldmateriaal van de grote vos in Nederland.

Eggens: "De Vlinderstichting heeft mij gevraagd om op jacht te gaan naar de eitjes en de rupsen van de grote vos vlinder. Zij willen dat graag met foto’s en video’s vastleggen." Voor Eggens wordt het de dag van zijn leven als hij de eitjes en de rupsen vindt. "Het is voor mij echt een diepgewortelde wens om opnames te kunnen maken van deze kraamkamer van de grote vos. En dat het wordt vastgelegd voor het nageslacht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel