'Flevoland niet aantrekkelijk voor wolven'

FLEVOLAND • Wo 6 april 2022 | 16:40 • Woensdag 6 april 2022 | 16:40

Flevoland zal niet op korte termijn het leefgebied van wolven worden. Dat is de inschatting van Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Ondanks de snelle toename van het aantal wolven in Nederland, blijven de roofdieren opvallend weg uit Flevoland. "Deze provincie is anders dan andere en is qua natuur gewoon niet zo aantrekkelijk voor de wolf", aldus La Haye.

Uit cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt, blijkt dat het aantal waarnemingen van wolven de afgelopen maanden fors is toegenomen. De dieren leven op dit moment voornamelijk op de Veluwe, maar het leefgebied wordt steeds verder uitgebreid. Zo is er voor het eerst in Drenthe en Friesland een wolvenpaar gevormd. Ook is er veel activiteit van de wolf waargenomen in Brabant en Zeeland.

De roedel die op de Noord-Veluwe leeft, bestrijkt een leefgebied van meer dan 400 vierkante kilometer. De verschillende nakomelingen zijn wel op zoek naar een eigen territorium, maar dat vinden ze vooralsnog dus niet in het naastgelegen Flevoland.

'Te druk in de natuur'
"De natuurgebieden liggen hier behoorlijk ver uit elkaar en dat vinden wolven minder aantrekkelijk. Ze willen graag hele grote gebieden en die moeten vooral ook rustig zijn. En in Flevoland is het behoorlijk druk in de natuurgebieden. Op de Veluwe zijn van oudsher rustgebieden, maar in Flevoland heb je dan alleen maar de Stille Kern in het Horsterwold." Volgens La Haye is de Stille Kern te klein en er is te weinig voedsel. "Het is het allemaal net niet", zegt hij.

Het voedselaanbod voor wolven is dus een ander nadeel van Flevoland. De dieren eten reeën, zwijnen en herten. "In de Oostvaarderplassen zijn wel heel veel edelherten, maar geen zwijnen en maar weinig reeën en dan wordt het moeilijk. In het Horsterwold zijn er dan wel weer reeën, maar dat is het dan ook. Dus elk gebied heeft zo zijn nadelen voor de wolf", legt La Haye uit. "Het dieet is te beperkt."

Flevolanders meest enthousiast
Begin 2015 werd de wolf na een afwezigheid van anderhalve eeuw voor het eerst weer in Nederland gespot. In 2018 viel een wolf 'op doorreis' twee schapen aan in Zeewolde. Omdat de wolf ook vee aanvalt zijn met name boeren het dier liever kwijt dan rijk. Maar andere Flevolanders juist niet: zij zijn van alle Nederlanders juist het meest enthousiast over de komst van de wolf naar Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus en Kieskompas. Iets meer dan de helft van de ondervraagde inwoners van Flevoland geeft aan dat de wolf wat hen betreft hier thuishoort.

Wolven vinden water geen probleem, dus ze nemen ook weleens een kijkje in de provincie. Maar ze blijven dan dus niet. "Als we ooit de Oostvaardersplassen hadden verbonden met het Horsterwold, dan hadden we kans gemaakt op een wolvenpaar in Flevoland, maar ja, dat is niet gebeurd." Een gemiste kans wat dat betreft, zegt La Haye.

Jonge wolven
De snelheid waarmee de wolf zich heeft gevestigd in Nederland en waarmee het aantal zich heeft uitgebreid, hebben de experts verbaasd. Daarom sluit La Haye dus ook niet helemaal uit dat de wolf ooit permanent in Flevoland komt wonen. "Op een gegeven moment moeten de jonge wolven van de Veluwe echt wel een eigen territorium gaan zoeken en dan zullen ze wellicht toch nog eens in Flevoland gaan kijken. Maar een eerste keuze zal het niet zijn", besluit La Haye.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel