'Windmolens zijn moe, tijd om ze te vervangen'

LELYSTAD • Vr 8 april 2022 | 12:30 • Vrijdag 8 april 2022 | 12:30

De 28 windmolens bij de IJsselmeerdijk langs de A6 tussen Lelystad en de Ketelbrug worden verwijderd. "De windmolens zijn moe en het is tijd om ze te vervangen", vertelt woordvoerder Robert Portier van Vattenfall. De windmolens hebben 25 jaar lang dienst gedaan in het water achter de dijk. Deze molens maken nu plaats voor een nieuw windpark voor 24 turbines in het IJsselmeer.

De windmolens die nu nog langs de dijk staan hebben een vermogen van totaal 16,8 megawatt. De nieuwe molens die later gebouwd worden op het IJsselmeer hebben per stuk een vermogen van 5,5 megawatt. Dat betekent dat drie nieuwe windmolens even veel vermogen hebben als het hele huidige park. Hierdoor gaat het nieuwe windpark veel meer stroom produceren.

Het nieuwe windpark komt verder van de dijk te staan dan de oude molens. Het herkenbare beeld van de lange rij molens langs de dijk verdwijnt. Portier vindt het ook jammer dat dit beeld nu verdwijnt. "We vinden dit namelijk een van de mooiste windparken die we hebben. Het is een prachtige locatie langs de snelweg." Toch is het volgens Vattenfall noodzakelijk om de molens weg te halen. "We willen graag van het gas af en naar groene energie toe. Dan moeten we toch echt afscheid nemen van dit park."

In delen uit elkaar
De windmolens worden in delen uit elkaar gehaald. De hijskranen die dat doen, mogen niet op de dijk staan. Dit omdat ze te zwaar zijn. De kranen staan daarom op pontons en boten die naar de windmolens toe varen. Pieter Faber is de uitvoerder van de demontage van deze molens. "Het is voor ons een grote klus. Vooral omdat het vanaf het water is. Dan moet je extra maatregelen nemen." Bijna 95 procent van de klussen voert Faber uit vanaf het land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel