Eurocommissaris in gesprek met Noorwegen over Noors verbod boomkorvisserij

URK • Zo 10 april 2022 | 11:30 • Zondag 10 april 2022 | 11:30

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius van visserij blijft zich verzetten tegen het verbod van Noorwegen om boomkorvissers uit Urk en andere visserijgemeenten te weren uit de Noorse wateren. Dat laat de Eurocommissaris weten in beantwoording op vragen van de ChristenUnie, SGP en VVD. Boomkorvisserij is een visserijmethode waarbij door een viskotter twee sleepnetten over de zeebodem worden getrokken. De methode wordt ook veel gebruikt door Urker vissers.

In Nederland reageerden de Europese fracties van ChristenUnie, SGP en VVD verontwaardigd op het besluit van Noorwegen. De Eurocommissaris wil nu van Noorwegen weten waarom het boomkorvisserij verbiedt, ook hoopt de Eurocommissaris dat het land de maatregelen wil afzwakken. Sinkevičius vindt het jammer dat Noorwegen dit besluit heeft genomen zonder eerst met de Europese Unie te overleggen.

Na het eerste contact van de Europese Commissie met Noorwegen zou het verbod uitgesteld worden van 1 maart tot 1 juni 2022. "Goed dat de Europese Commissie het probleem onderkent en met de zorgen aan de slag is gegaan", reageert Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP. Hij laat weten erg benieuwd te zijn naar de uitkomsten van de vervolggesprekken. "Daar gaat het om, ook gezien het grote belang voor Nederlandse (platvis-)vissers in de Noorse wateren." De Europese Commissie verzamelt nu informatie over boomkorvisserij om dat aan Noorwegen te geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel