AAP viert jubileum: vijfduizend dieren opgevangen in vijftig jaar tijd

ALMERE • Do 14 april 2022 | 16:34 • Donderdag 14 april 2022 | 16:34

Stichting AAP in Almere bestaat precies vijftig jaar. De dierenwelzijnsorganisatie werd in 1972 in Amstelveen opgericht. In vijftig jaar tijd is AAP gegroeid tot een professionele organisatie met twee grote opvangcentra, 120 medewerkers, 300 vrijwilligers en een begroting van negen miljoen euro per jaar.

Het bestaan van AAP is te danken aan oprichters Okko en Riga Reussien. Eerst werden verschillende exotische dieren bij hen thuis opgevangen. Twee jaar later kregen de dieren onderdak in een oude anjerkas. Het aantal dieren dat opvang nodig had, groeide de jaren erop snel. Daarom verhuisde AAP in 1996 naar Almere.

AAP is niet alleen actief in Nederland, ook in het buitenland werken de mensen van de stichting aan het welzijn van dieren. Zo is er sinds 2009 een opvangcentrum in het Villena bij Alicante, in het zuiden van Spanje. Daar worden ook leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen opgevangen.

In Marokko is AAP een samenwerking met de lokale autoriteiten aangegaan. Zo worden daar berberapen die in gevangenschap zijn gehouden naar een speciaal centrum in een nationaal park gebracht. Zodra de berberapen zelfstandig genoeg zijn, zullen ze vrijgelaten worden om een nieuwe populatie te stichten in gebieden waar de soort was uitgestorven.

In vijftig jaar tijd heeft de stichting opvang kunnen bieden aan bijna vijfduizend dieren, zoals apen, wasberen, tijgers en leeuwen. Veel van deze dieren worden volgens AAP onder slechte omstandigheden als huisdier gehouden, illegaal verhandeld of misbruikt in circussen en bij andere vormen van entertainment.

Hoogte- en dieptepunten
Directeur David van Gennep is ruim 40 jaar actief bij Stichting AAP. Hij gaat vaak zelf dieren opzoeken en waar mogelijk die ook zelf naar Nederland en Spanje brengen. Volgens hem zijn er veel hoogte- en dieptepunten te noemen. Eén van de hoogtepunten is de redding van Fifi, een chimpansee die jarenlang in Frankrijk op een zolderkamer bij een particulier zat opgesloten. Na heel veel moeite is het Van Gennep gelukt om Fifi naar Almere te halen waar zij nu ook nog steeds is.

Foto: Stichting AAP

Dieptepunten zijn er ook. David van Gennep: "Ik denk dat één van de dieptepunten toch wel is dat we in Nederland in 1992 een wet hebben aangenomen die zegt dat ongeschikte dieren niet in de huiskamer thuishoren, en dat we in 2022 nog geen kans hebben gezien om die wetgeving ook werkelijk te introduceren en ook te handhaven."

Hoe ziet de toekomst eruit
Het doel van AAP is om het leed van exotische dieren in Europa te stoppen. Dat is volgens de organisatie de enige manier om het aantal dieren dat opvang nodig heeft drastisch te verminderen. Hiervoor is vooral nieuwe wetgeving nodig, zegt directeur David van Gennep: "Maar die komt helaas ondanks de steun van het grote publiek vaak maar moeizaam tot stand. Kleine groepjes tegenstanders blijven zich stug verzetten tegen ontwikkelingen die hun hobby of inkomsten bedreigen. Toch blijft AAP het onvermoeibaar opnemen voor de dieren die daar in het circus, in de handel of in de huiskamer de dupe van zijn. Voor hen blijft AAP-opvang aanbieden zolang het nodig is, al duurt het nóg eens 50 jaar."

Om het jubileum te vieren, krijgen de dierenverblijven een nieuwe inrichting. Tijdens de verbouwing komen er onder meer klimbalken, touwen en bomen bij. Op die manier worden de verblijven comfortabeler en leuker te gemaakt. De verbouwing start in het najaar en gaat één jaar duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel