Brandweer en imker halen bijenvolk uit boom

ALMERE • Di 19 april 2022 | 10:33 • Dinsdag 19 april 2022 | 10:33

De brandweer en een imker hebben zondagavond een bijenvolk gered uit een boom aan de Sieradenweg in Almere Buiten. De dieren maakten een tussenstop in de zoektocht naar een nieuwe verblijfsplek, zegt de bijenhouder.

De 8000 tot 10.000 bijen waren neergestreken in een acht meter hoge boom. De imker werd rond 18.00 uur gealarmeerd door een buurtbewoner voor een nest op ooghoogte. Toen hij daar aankwam, hadden de bijen zich verplaatst naar een tak op acht meter hoogte. Daarop werd de brandweer ingeschakeld. Die kwam met een hoogwerker naar de boom.

De brandweerlieden en de imker haalden de bijen in twee etappes omlaag. De imker sloeg hard op de tak met de dieren waardoor ze in een bak vielen. Daarna werden ze in een bijenkast gestopt. "Het was voor mij een geweldige ervaring, het was voor het eerst dat ik dit heb meegemaakt. Het was heel bijzonder", vertelt imker Harold. "De brandweerman was gelukkig totaal niet bang voor bijen en die heeft zelfs nog even geholpen met de opvangbak vasthouden."
Volgens de imker moesten de dieren uit de boom worden gered omdat ze anders overlijden. Hij heeft de bijenkast na de redding aan de voet van de boom gezet zodat de bijen die nog rondvlogen zich bij hun volk zouden voegen. De kast staat nu bij zijn andere bijenvolken van Harold. "De locatie houd ik voor me, omdat ze afgelopen winter één van mijn kasten hebben omgegooid", aldus de bijenhouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel