Ondernemers en vastgoedeigenaren Buiten willen meer publiek trekken

ALMERE • Wo 20 april 2022 | 6:53 • Woensdag 20 april 2022 | 6:53

Ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum van Almere Buiten hebben zich verenigd in een zogenoemde Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Het doel van de BIZ is het centrum van Buiten aantrekkelijker te maken voor bezoekers, toeristen, klanten en ondernemers.

De ondernemers namen dit initiatief omdat ze verwachten dat ze nu veel slagvaardiger kunnen zijn dan met een ondernemersvereniging. "Het is een grote stap voorwaarts voor het centrum van Buiten", zegt voorzitter van de BIZ Maarten Vroom.

Een groot verschil met de bestaande ondernemersvereniging is dat élk bedrijf in het gebied verplicht aangesloten is, dus ook bijvoorbeeld een administratiekantoor. Ook de eigenaren van panden zijn verplicht lid en dragen met een vast bedrag bij aan de kas. Daarnaast geeft de gemeente de komende vijf jaar geld aan de BIZ in Buiten.

"Hierdoor hebben we een substantieel budget voor promotie, veiligheid, de aanpak van leegstand en een schoon centrumgebied", legt Vroom uit. "We hoeven niet meer met de pet rond. Ook hebben we geen 'freeriders' meer, ondernemers die niet financieel bijdragen, maar wel de vruchten plukken."

'Trots op deze stap'
De bijdrage van de gemeente komt bovenop het onderhoud dat al wordt gedaan. Wethouder Hilde van Garderen ziet de voordelen van de nieuwe BIZ in Buiten: “Ik ben er trots op dat deze stap is genomen en ik juich het van harte toe. Met het instellen van een BIZ voor Almere Buiten Centrum wordt een belangrijke doelstelling van de Stedelijke Vernieuwingsagenda gerealiseerd", vertelt Van Garderen.

"Door het combineren van de krachten en specialismen van de partners is er een brede kennis van het gebied aanwezig en is er op diverse manieren verbinding met de bewoners, bezoekers en ondernemers. Op die manier kan gezamenlijk verder worden gebouwd aan een economisch en sociaalmaatschappelijk sterk centrum", aldus de wethouder.

Geen hogere kosten
De BIZ gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2022, voor een periode van vijf jaar. Ondernemersvereniging BuitenMere blijft nog wel bestaan, maar zal op een veel lager pitje draaien. "De BIZ bestaat in de eerste instantie voor vijf jaar, dan wordt opnieuw gestemd of het verder doorgaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan hoeven we niet meer helemaal bij nul te beginnen met een ondernemersvereniging", aldus Vroom.

Overigens zal de financiële bijdrage van de ondernemers niet hoger worden, het grootste deel gaat naar de BIZ en de rest naar de ondernemersvereniging.

BIZ nader uitgelegd
Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers en/of vastgoedeigenaren samen vijf jaar lang investeren in het aantrekkelijker, bekender en veiliger maken van hun gebied. Alle ondernemers en of vastgoedeigenaren binnen dit gebied betalen via vastgestelde tarieven mee aan gemeenschappelijke voorzieningen in dat gebied.
BIZ Almere Buiten Centrum staat voor het bevorderen van een economisch vitaal en toekomstbestendig gebied en zet daarom in op de volgende punten:
• Uitvoering geven aan de eerder door betrokken stakeholders opgestelde Toekomstvisie Almere Buiten Centrum 2020–2030
• Het creëren en neerzetten van een onderscheidende identiteit en een herkenbaar profiel voor Almere Buiten Centrum, met als doel meer bezoekers, langere verblijven, trotse Buitenaren en een florerend bedrijfsleven
• Streven naar en voorzien in een prettig verblijfsklimaat zodat bezoekers blij zijn, graag terugkomen en er langer verblijven
• Het realiseren van een sterke en professionele organisatie met veel betrokkenheid en samenwerking

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel