Oekraïense vluchtelingen op zoek naar werk: "Wil heel graag aan de slag"

NOORDOOSTPOLDER • Wo 20 april 2022 | 15:57 • Woensdag 20 april 2022 | 15:57

Zo'n vijftien tot twintig Oekraïense vluchtelingen zijn woensdag afgekomen op een bijeenkomst van de WerkCorporatie in Emmeloord. De instelling bemiddelt tussen werkgevers en inwoners die niet zo makkelijk op eigen kracht een baan kunnen vinden.

"Oekraïners zijn gewend om hard te werken. Dus ik wil hier heel graag aan de slag", vertelt Vitaliya Vsyochan. Ze vluchtte in eerste instantie naar Polen en kwam een maand geleden aan in de Noordoostpolder. In Oekraïne gaf ze Engelse les op een universiteit. Vitaliya heeft er goede hoop op dat ze in Nederland een baan kan vinden, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Tekst en uitleg
Dat de WerkCorporatie hulp biedt vindt ze erg fijn. Tijdens de bijeenkomst woensdagochtend gaven de uitzendbureaus Level One en Werckpost uitleg over de mogelijkheden om via de bureaus ergens aan de slag te gaan.

De vraag is wel of de banen die worden aangeboden goed matchen bij de Oekraïners. Veel van de vacatures betreffen banen als schoonmaker, oogstmedewerker, of iets in een productiehal. Dat terwijl de Oekraïners in hun thuisland hele andere banen hadden, zoals bijvoorbeeld grafisch vormgever.

"We kunnen prima ander werk doen

— Marina Rurych

Toch leek dat niet meteen een drempel te zijn voor de aanwezigen. "Het is misschien niet een baan die we in Oekraïne zouden doen, maar het is een hele moeilijke situatie voor ons. Dus we kunnen prima ander werk doen", vertelt de gevluchte Marina Rurych. "Want het is echt belangrijk voor ons om iets te kunnen verdienen.'

Inkomstenbron
Oekraïense vluchtelingen in Nederland krijgen in principe 260 euro per maand aan leefgeld van de gemeente. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen krijgen daar nog een extra toelage van 215 euro per maand bovenop.

De WerkCorporatie gebruikte de sessie woensdag ook om aan te geven waar de Oekraïners allemaal op moeten letten bij hun zoektocht naar een baan. Zo werd aangegeven dat het leefgeld vervalt als iemand zelf gaat verdienen. Het begin van de sessie leverde tal van praktische vragen op van de Oekraïners. Vragen waar niet altijd direct een antwoord op gegeven kon worden, omdat daar weer andere instanties over gaan.

Ook voor de WerkCorporatie is het even puzzelen hoe omgegaan moet worden met de vluchtelingen. "Eigenlijk hebben wij niet eens een officiële rol daarin. Maar we vinden het heel fijn dat we mensen kunnen begeleiden naar een baan. En als daar dan ook nog eens werkgevers blij mee zijn, dan heb je toch een super goede match!", zo blikt Elisabeth de Gelder van de WerkCorporatie tevreden terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel