Informatieavond over datacenter opeens 'besloten'

ZEEWOLDE • Wo 20 april 2022 | 14:40 • Woensdag 20 april 2022 | 14:40

De raadsinformatieavond over het datacenter in Zeewolde is donderdagavond toch niet openbaar. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie hebben dinsdag besloten dat de bijeenkomst achter gesloten deuren plaatsvindt, omdat er over geheime stukken gesproken wordt. Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de plotselinge wijziging.

De raadsinformatieavond was tot dinsdag nog als openbaar ingepland. Op de website van de gemeente Zeewolde stond dat nieuwe raadsleden up-to-date gebracht zouden worden over de mogelijke komst van het datacenter. Het zou juist niet gaan over geheime stukken: “Het gaat niet over zaken waar geheimhouding voor geldt, de anterieure overeenkomst en welke (juridische) mogelijkheden er nu zijn voor het vervolg”, stond er. Leefbaar Zeewolde zegt nu dat dit gebaseerd zou zijn op een misverstand toen hier vorige week toe werd besloten door de fracties.

Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde zegt dat het een besloten bijeenkomst wordt omdat de partij het juist wel wil hebben over het tegenhouden van het datacenter van Meta: “Wij wilden heel graag weten welke juridische mogelijkheden er allemaal zijn om iets tegen het datacenter te doen. Nu blijkt dat de juridische context daarvan helaas nog geheim is. Dus dat deel moeten we nog geheim doen.”

Kritiek van de oppositie
Actief Zeewolde en VVD Zeewolde hebben dinsdagavond in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep van Zeewolde kritiek geuit op het geheim maken van de bijeenkomst. Beide fracties geven aan dat de plotselinge wijziging voor hun als een verrassing kwam: “Het was geen misverstand, we hebben met elkaar afgesproken dat dit een openbare informatiebijeenkomst gaat worden”, zegt Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde. “Betekent dit dat beide fracties iets willen laten horen wat niet naar buiten mag komen? Dat is mijn interpretatie, maar ik kan mij voorstellen dat inwoners dat zich ook afvragen. Valt er wat te verbergen?”

Van Bruggen vraagt zich ook af waarom er niet voor is gekozen om aan het einde van de bijeenkomst het deel over de geheime stukken in het geheim te doen. “Dat is de juiste volgorde”. Volgens Prins kan dat niet omdat het overgrote deel van het overleg nu over de geheime stukken gaat. Nieuwe gemeenteraadsleden worden nog wel bijgepraat, maar dat zal volgens haar niet veel tijd in beslag nemen en gebeurt daarom ook in het geheim.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel