OM blundert in zaak rond oplichting door pakketbezorger

EMMELOORD • Do 21 april 2022 | 7:12 • Donderdag 21 april 2022 | 7:12

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft flink geblunderd in een oplichtingszaak in onder meer Emmeloord. Vier agenten herkenden een 28-jarige man uit Utrecht op camerabeelden waarop de dader zijn buit pinde, maar die zegt dat onmogelijk te kunnen zijn geweest. Vervolgens verzuimde het OM om de beelden opnieuw te beoordelen.

De Utrechter werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de oplichting van een paar bejaarden in Emmeloord en Sneek tussen 11 maart en 19 april 2019. Meerdere personen zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorger en vertelden de slachtoffers dat ze een euro moesten pinnen om een pakket in ontvangst te kunnen nemen.

Verdachte zou herkend zijn
Ze toetsten hun pincode in op een apparaat, waarna hun pinpas stiekem werd omgewisseld. Met de gestolen passen en de codes werd vervolgens in totaal 6250 euro van hun rekeningen gehaald. Vier agenten zeiden de verdachte te herkennen als degene die pinde.

Zijn zaak kwam in november vorig jaar al voor de rechter, maar werd toen aangehouden. Dat kwam doordat de advocaat van de verdachte de officier van justitie confronteerde met foto’s van zijn cliënt, waarop duidelijk te zien was dat de man een dag voor en een dag na de pinbeelden een volle baard had. De dader droeg geen baard.

Hoe kan dat, wilde ook de officier van justitie weten. Hij besloot de agenten die de verdachte dachten te herkennen, opnieuw om een beoordeling van de beelden te vragen. Maar dat is nooit gebeurd, liet de aanklager woensdag schoorvoetend weten.

Rechtbank moppert op OM
Tot grote onvrede van de rechtbank. "We hebben de zaak nota bene op verzoek van het OM aangehouden destijds en daar is dus niks mee gedaan", mopperde de voorzitter. "En waarom niet?" Daar kon de officier geen antwoord op geven. "We hebben de kans voor een herbeoordeling gewoon niet benut", zei hij alleen.

Opvallend is ook dat de verdachte op de dag van de pinbeelden aantoonbaar druk was met andere zaken. "Ik vierde mijn eigen bruiloft, dat kan mijn hele familie bevestigen", zei hij. En dus zat er voor de officier niets anders op dan vrijspraak te vragen wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank wijst vonnis over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel