Iftar op Porteum: 'Het gaat vooral om de gezelligheid'

LELYSTAD • Do 21 april 2022 | 0:09 • Donderdag 21 april 2022 | 0:09

Veel eten, gezelligheid en een stukje bewustwording. Op schoolcampus Porteum in Lelystad werd woensdagavond voor het eerst een iftar gehouden. Dat is de maaltijd na zonsondergang waarbij tijdens de ramadan het vasten wordt verbroken. Er kwamen ongeveer 150 leerlingen, docenten en servicemedewerkers op af, van verschillende achtergronden.

Leerling en mede-organisator Samir Chbab hoopt door het organiseren van de maaltijd dat niet-moslims een stukje meekrijgen van wat moslims ervaren tijdens de ramadan. "We hebben de gasten expres gevraagd om een uurtje eerder te komen terwijl ze zien dat hier allemaal eten is. Dus in dat uurtje moeten ze ook een soort van discipline opbouwen dat ze niet snel neigen naar 'oh ik wil eten, oh ik wil drinken'. Dat is dan een ervaring die ik hoop dat ze meenemen." Toch dat draait het volgens Samir vooral om de gezelligheid.

Ondanks dat er al schalen met eten op tafel staan, eet niemand tot precies 20:52 uur, want dat is het moment dat de zon ondergaat. Dan wordt het vasten traditiegetrouw verbroken met een dadel en een slok water. Daarna kunnen leerlingen verschillende hapjes en gerechten op hun bord scheppen.

"Ik heb op mijn bord een Marrokaanse briwat, zo noemen wij het," vertelt een leerling. "Briwat is eigenlijk gewoon gevuld bladerdeeg. Daarnaast heb ik een pasteitje, een pastaslade, rijst en een Turkse pizza." Het is ongeveer hetzelfde wat ze thuis eet tijdens de iftar. Op andere borden ligt ook macaroni of een halal mini-frikandel.

Voor een andere leerling is dit haar eerste iftar. Ze proeft allerlei dingen die ze nooit eerder heeft gegeten. "Het is super lekker. Ik vind het heel knap dat klasgenoten kunnen vasten, ik kan dat zelf niet." Mocht het volgend jaar weer georganiseerd worden dat komt ze weer.

Voor Samir betekent de ramadan een tijd van bewustwording. "Het is een maand waarbij ik mijzelf 30 dagen lang ga verbeteren. Door het niet eten leer je discipline. En wat ik van mijn moeder heb meegekregen: stilstaan bij mensen in de wereld die niks te eten of te drinken hebben." Hij hoopt de volgende ramadan nog groter uit te pakken. "Misschien wel in het stadshuis, maar dat niet alleen met leerlingen. Dat lijkt mij heel leuk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel