Verdachte WhatsApp-fraude mag enkelband afdoen

ALMERE • Vr 22 april 2022 | 12:19 • Vrijdag 22 april 2022 | 12:19

Een 24-jarige Almeerder mag de enkelband, die hij van Justitie om moest, afdoen. Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten. De man wordt er samen met zijn moeder (45) van verdacht vijf mensen voor in totaal ruim 20.000 euro te hebben opgelicht via WhatsApp. De rechtszaak wordt in november inhoudelijk behandeld.

Dat zou eigenlijk vrijdag al gebeuren, maar de inhoudelijke behandeling werd op het laatste moment afgeblazen. Het einddossier is nog niet klaar, legde de voorzitter van de rechtbank uit. Voor de rechtszitting op 16 november moeten nog twee getuigen worden gehoord en ook onderzoek worden gedaan naar de verstandelijke vermogens van de zoon.

Intelligentietest
Het is namelijk nog maar de vraag of hij via het volwassenenrecht kan worden berecht. Daar moet eerst duidelijkheid over komen door middel van een intelligentietest. Zijn advocaat wil ook graag nog wat berichten van hem op Snapchat en Instagram na laten kijken, om de verdediging rond te krijgen. De officier van justitie zegde toe daar zijn best voor te gaan doen.

Omdat de zaak inmiddels al een tijdje loopt, het einde nog lang op zich laat wachten en de jongste verdachte ook al een paar maanden met de enkelband loopt, besloot de rechtbank om hem daarvan te verlossen. "Het is toch onhandig", legde zijn advocaat uit. "Hij zit vast aan bepaalde tijden dat hij thuis moet zijn, maar doet ook allerlei sollicitaties en moet daar dan weer apart toestemming voor vragen." De rechtbank begreep dat wel, net als de officier.

De jongen en zijn moeder zouden in november 2019 mensen via WhatsApp een bericht hebben gestuurd uit naam van een familielid van de ontvangers. Zeker vijf mensen besloten daarna geld aan ze over te maken, in de veronderstelling dat het een lening was.

Verboden wapenbezit
In totaal gaat het volgens de dagvaarding om 20.361,64 euro. Ze worden ook verdacht van het witwassen van dat gestolen geld. De moeder wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Toen de politie haar huis doorzocht naar aanleiding van de arrestatie van haar zoon voor de WhatsApp-fraude, vonden agenten een veerpistool in haar slaapkamer. Geen echt wapen, maar daar lijkt het wel op.

De vrouw vertelde in de rechtszaal dat ze het in haar oude woning had gevonden bij een verhuizing. "Ik schrok er zo van, dat ik het heb verstopt met de gedachte dat ik het later naar de politie zou brengen." Bij welk gezinslid ze het wapen heeft gevonden, wil ze niet zeggen. "Ik wil diegene niet in de problemen brengen", zegt ze daarover. Ook deze zaak wordt pas in november verder besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel