Bijval voor 'villatorens', maar niet als alternatief voor Pampushout

ALMERE • Vr 22 april 2022 | 17:05 • Vrijdag 22 april 2022 | 17:05

Het plan van omwonenden van het bos Pampushout om zogenoemde 'villatorens' in Almere te bouwen, vindt wethouder Maaike Veeningen (D66) interessant en mag ingediend worden als bouwvariant. Maar, zo zei de wethouder donderdagavond tijdens de Politieke Markt, de torens kunnen bebouwing van Pampushout waarschijnlijk niet voorkomen.

Omwonenden van het bos in Almere Poort protesteren al jaren tegen de plannen om woningen in het bos te bouwen. "We wandelen, fietsen en laten de hond nu uit in de prachtige natuur", zegt buurtbewoner Nico van Oers als inspreker. "Het is een oase van rust. Als hier woningen komen is het afgelopen met de rust." Buurtbewoners zijn niet tegen woningbouw, maar wel op deze plek. Daarom lanceerden ze donderdagavond tijdens de Politieke Markt hun plan: een 'nieuw innovatief plan voor meer woningen op een alternatieve locatie, in plaats van bouwen in Pampushout’.

"Villatorens met rondom vrij liggende terrassen is ons voorstel", zegt Van Oers van actiegroep Behoud Pampushout. De tien vrij liggende woontorens moeten zo’n dertig meter hoog worden en zijn per woning ongeveer honderd vierkante meter. Volgens Van Oers kunnen door de hoogte in te bouwen er twee keer zoveel woningen op hetzelfde oppervlakte gebouwd worden, met behoud van bomen en ander groen.

De omwonenden hebben wel als voorwaarde dat Pampushout niet bebouwd wordt en deze villatorens op andere locaties komen te staan. In hun voorstel noemen de initiatiefnemers Europakwartier Oost 2, Almere Poort Stadstuinen, Almere Poort De Voortuin, Pampus, Overgooi en Oosterwold langs de A27. Wethouder Veeningen is het dus niet eens met die voorwaarde.

Een groot deel van de gemeenteraad sprak haar waardering uit voor het bedenken van een alternatief plan, maar er waren wel vragen over de kosten en de haalbaarheid van de villawoningen. Van Oers reageerde donderdagavond positief op de mededeling van de wethouder dat ze het plan voor de torens wil meenemen in plannen voor woningbouw elders in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel