Commissaris van de Koning steunt bestuurders in Oekraïne

FLEVOLAND • Zo 24 april 2022 | 8:03 • Zondag 24 april 2022 | 8:03

Steun voor lokale bestuurders in Oekraïne is van groot belang, want de lokale overheden spelen een belangrijke rol in de oorlog tegen Rusland. Dat zegt Commissaris van de Koning Leen Verbeek in het programma Over Flevoland Gesproken. Verbeek is ook president van het Congres van lokale en regionale overheden van de Raad van Europa. In die functie heeft hij veel contact met burgemeesters, gouverneurs en vertegenwoordigers van de regering in Oekraïne.

"In oorlogstijd is de burgemeester nog meer dan in normale omstandigheden het boegbeeld van de bevolking. Zij houden de water- en voedselvoorziening in stand", vertelt Verbeek. "Maar ze hebben ook een symbolische functie. Lokale bestuurders houden het moreel en de trots hoog. Het helpt dan mentaal dat je gesprekken met elkaar voert, van burgemeester tot burgemeester of van gouverneur tot gouverneur. Zo kun je een luisterend oor bieden en meedenken: wat kunnen we voor je doen."

Die steun wordt zeer gewaardeerd, merkt Verbeek. Dat geldt ook voor educatieve programma's waarmee het Congres van de Raad van Europa jarenlang heeft geprobeerd de professionaliteit van Oekraïense burgemeesters te versterken. "Daar plukken ze nu de vruchten van. Ze zeggen letterlijk: als we al die programma's met jullie niet hadden gedaan, weet ik niet of het al die vijftig dagen hadden volgehouden", zegt Verbeek.

De Flevolandse Commissaris van de Koning stelt vast dat de bestuurders in Oekraïne zich "opmerkelijk goed" staande houden. Verbeek leeft sterk met hen mee. "Als je een collega zo ziet worstelen, en zo moedig toch zo veel voor elkaar ziet krijgen... Recent nog kreeg ik een bericht over een burgemeester die in zijn achtertuin was gevonden met twee zoontjes van 11 en 12. Die waren gefusilleerd door de Russen. Dat raakt je wel, ja."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel