Orthodoxe paasviering in vluchtelingenopvang

LELYSTAD • Zo 24 april 2022 | 8:58 • Zondag 24 april 2022 | 8:58

In de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Lelystad wordt dit weekend het orthodoxe paasfeest gevierd. Het orthodoxe Pasen valt soms samen met de protestantse en katholieke viering, maar dit jaar wordt het een week later gevierd. Dat komt door het gebruik van andere kalenders. Orthodox Pasen duurt een week in plaats van twee dagen en de gehele paastijd duurt veertig dagen, tot aan Hemelvaart.

Tijdens de viering in Lelystad kunnen de kinderen paaseieren schilderen en worden er pannenkoeken gebakken. Ook komt er een brassband, die Oekraïense liederen speelt. Zaterdag organiseerde de Rooms-Katholieke kerk ook een paasfeest voor gelovigen uit Oekraïne, waar ze vrijblijvend naartoe konden gaan. Ook het paasfeest op zondag is vrijblijvend. "Als ze willen, mogen ze meedoen", zegt projectleider Marcel van Kersbergen. "Maar met dit mooie weer zullen de Oekraïners ook veel naar buiten gaan."

Geloofsgenoten
Zondag wordt in Nederland op meerdere opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne het orthodoxe paasfeest gevierd. Zo ook in Gouda, Amsterdam en Bovenkarspel. "Onze boodschap is dat we er voor de vluchtelingen willen zijn, dat we de oorlog veroordelen en hopen dat die zo snel mogelijk stopt", zegt Michael Bakker, priester van de orthodoxe parochie van de Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam. "We zijn geloofsgenoten, ook in pijn en verdriet. We willen dat ze weten dat ze bij ons veilig zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel