Conditie heckrunderen Oostvaardersplassen achteruit, nog niet bijvoeren

FLEVOLAND • Ma 25 april 2022 | 13:54 • Maandag 25 april 2022 | 13:54

De conditie van de heckrunderen in de Oostvaardersplassen gaat achteruit, maar toch wordt er niet bijgevoerd. Volgens Staatsbosbeheer is dit nog niet nodig. Na de winter is het normaal dat de dieren hun vetreserves hebben opgebruikt, zegt boswachter Hans-Erik Kuypers.

Dierenartsen brengen twee keer per maand een werkbezoek aan de Oostvaardersplassen om de conditie van edelherten, konikpaarden en heckrunderen te beoordelen. In het laatste verslag is te lezen dat een aantal heckrunderen de laagste score heeft in de lichaamsconditiescore (Body Condition Score, BCS). Dit betekent dat ze zeer mager zijn.

Het grootste deel van de beoordeelde runderen zit één categorie hoger en is mager. Volgens Kuypers is er na de winter niet veel gras meer. "Ook is een aantal dieren aan het zogen, nadat ze jongen hebben gekregen. Die dieren worden daardoor steeds magerder."

Toch is dat voor Staatsbosbeheer geen reden om de dieren bij te gaan voeren. "Het beleid is dat dat pas gebeurt als de gemiddelde lichaamsconditie nog lager komt te liggen. Bij de individuele heckrunderen die nu al slecht scoren houden we het gedrag in de gaten en dat geeft nog geen zorgwekkend beeld. Ook de omstandigheden van het terrein en het weer spelen een rol bij de afweging om al dan niet bij te voeren. De dierenarts en wij vinden dat nu nog niet aan de orde", aldus de boswachter. Kuypers geeft hierbij aan dat het niet te zeggen is of dat in de komende weken nog verandert. "Vorig jaar hebben we tot eind mei bijgevoerd."

Niet elk dier beoordeeld
In de tweewekelijkse rapporten van de dierenarts krijgen niet alle dieren een beoordeling. Om de rust in de kuddes zoveel mogelijk te bewaren, is het lastig om de conditie van alle individuele dieren te beoordelen. Bijvoorbeeld omdat ze te ver weg of achter in een groep staan of in het riet liggen. Dieren die langer op een plek blijven, zich afzonderen van de kudde of afwijkend gedrag vertonen, worden door de kuddebeheerders extra in de gaten gehouden.

Frustratie over bijvoeren
Staatsbosbeheer voert dus niet bij, maar particulieren doen dat wel. Vooral de konikpaarden in het Oostvaardersveld krijgen de afgelopen maanden eten toegeworpen. Dit tot grote frustratie van boswachter Kuypers. "Deze paarden hebben een prima conditie, zijn actief, grazen volop. Ook zijn er spelende veulentjes. Door ze te gaan voeren, worden deze paarden geconditioneerd op mensen af te komen. En dat willen wij niet, want dat levert potentieel gevaarlijke situaties op. Ook veel wandelaars die naar het Oostvaardersveld komen, vinden het vervelend dat de paarden op ze af komen."

In de afgelopen jaren werden de 'opdringerige' paarden verplaatst naar een niet toegankelijk gebied. Later werd een groep paarden naar de slacht gebracht. Dit leidde tot veel protest. Er werden nieuwe paarden in het Oostvaardersveld neergezet, maar Kuypers is bang dat door "het onnodige bijvoeren door particulieren" ook deze konikpaarden uiteindelijk het zelfde lot beschoren is als hun voorgangers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel