'Geen ontgiftingssessies voor nieuwe raad'

ZEEWOLDE • Ma 25 april 2022 | 15:09 • Maandag 25 april 2022 | 15:09

Partijen in de gemeenteraad van Zeewolde voelen niks voor zogenoemde ‘ontgiftingssessies’. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende fracties. Informateur Ton Roerig liet donderdag weten problemen te zien tussen partijen. "Ik ben geschrokken van de diepgewortelde beelden die in de weg staan." Tijdens het debat van donderdag werden verschillende verwijten over en weer gemaakt.

Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde vindt een ontgiftingssessie niet nodig. Volgens haar moet de gemeenteraad van Zeewolde 'normaal met elkaar praten'. Ook vindt de ex-wethouder en de huidige nummer twee van Leefbaar Zeewolde dat raadsleden beter moeten luisteren naar elkaar. Daar moet volgens Prins door de raad over gesproken worden.

De fracties VVD, CDA, D66 en Actief Zeewolde willen procesbegeleiders aanstellen om onder andere 'hardnekkige beeldvorming' over andere partijen weg te nemen. De vier partijen dienden hier donderdag een motie over in. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie stemden tegen, waardoor de motie werd verworpen. Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde zegt dat haar partij heeft tegengestemd omdat het volgens haar vertragend werkt bij de vorming van een college.

Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde baalt dat Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie tegen de motie hebben gestemd. Volgens haar is een gesprek met Leefbaar Zeewolde aangaan niet mogelijk. Van Bruggen laat verder weten een ontgiftingssessie ook niet te zien zitten. Het aanstellen van een procesbegeleider is volgens de VVD, CDA, D66 en Actief Zeewolde niet het zelfde als het willen van een ontgiftingssessie.

Raadsleden Martijn Wortman (VVD) en Samee Sabur (D66) hoeven ook geen ontgiftingssessie. Beide raadsleden zijn nieuw in de raad en laten weten geen 'oud zeer' te hebben richting andere partijen en personen.

Eerdere ontgiftingssessies
In Zeewolde was al eerder sprake van ontgiftingssessies. Politici in raakten in 2007 het onderling vertrouwen kwijt. In 2007 stapte wethouder Thijs van Daalen van de ChristenUnie op. Dit na onenigheid met de andere collegeleden over het sociale beleid. Er moest toen een extern bureau aan te pas komen dat 'ontgiftingssessies' organiseerde om het onderlinge wantrouwen bij de politici weg te nemen. Achter gesloten deuren spraken de raadsleden met elkaar over de oorzaak van het onderlinge wantrouwen.

Henny van Ginkel was destijds als fractievoorzitter van de VDD aanwezig bij deze sessies. Volgens hem is het helder wat er nu moet gebeuren: "De kiezer is duidelijk geweest, dus nu moet er doorgepakt worden. Het is logisch als Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie samen een college vormen." Hij ziet niet veel heil in het opnieuw organiseren van een ontgiftingssessie: "Dat heeft destijds niet echt bijdragen aan een verbetering. De sfeer in de raad is nooit echt geweldig geweest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel