Grootste vlag van Nederland wappert niet op Koningsdag

EMMELOORD • Di 26 april 2022 | 13:04 • Dinsdag 26 april 2022 | 13:04

De grootste Nederlandse vlag in het land wappert dit jaar niet in Emmeloord. De vlag van 25 bij 37,5 meter was de afgelopen jaren de blikvanger bij de festiviteiten rond Koningsdag. Maar door harde wind brak vorig jaar de giek van de mobiele hijskraan waaraan de enorme driekleur was opgehangen. De vlag viel naar beneden en kwam op het evenemententerrein aan de Marknesserweg en deels in de Lemstervaart terecht. Er raakte niemand gewond.

De Stichting Emmeloord Promotie (StEP) is sinds kort verantwoordelijk voor de organisatie van Koningsdag in Noordoostpolder. StEP besloot de vlag dit jaar niet op te hangen. "Dat moet zorgvuldig en veilig gebeuren. En dat konden wij op zo'n korte termijn niet voor elkaar krijgen. Dus dit jaar niet de grootste vlag van Nederland in de Noordoostpolder. Maar we gaan proberen om hem volgend jaar aan de Poldertoren te laten wapperen", aldus Linda Takken van StEP.

Volgens Roel van der Heide, directeur van het bedrijf dat vorig jaar de mobiele kraan leverde, raakte de giek door een harde, draaiende wind overbelast. Dat stelt hij vast na uitvoerig onderzoek door de Duitse fabrikant van de kraan. "Het is een combinatie van factoren geweest. De draaiende wind ging krachten uitoefenen. De kraan kon daar uiteindelijk niet meer tegen", aldus Van der Heide. Zijn bedrijf heeft besloten om geen mobiele kranen meer te gebruiken om dergelijke grote vlaggen te laten wapperen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel