OM eist werkstraffen voor extreem geweld in hartje Almere

ALMERE • Di 26 april 2022 | 13:58 • Dinsdag 26 april 2022 | 13:58

Wat een gezellig avondje uit had moeten zijn, eindigde op 4 augustus 2019 in Almere met een gebroken neus, zes kapotte tanden, gekneusde ribben en een zware hersenschudding voor een man uit Hillegom. De twee Almeerders (24 en 21) die daar verantwoordelijk voor zouden zijn, hoorden dinsdag werkstraffen tegen zich eisen.

De twee verdachten vertelden in de rechtbank in Lelystad dat zij die nacht tussen 01.00 en 02.00 uur op een muurtje zaten in de buurt van de Kassierstraat en Bankierlaan. "We waren een beetje aan het chillen, dronken een biertje en draaiden een jointje", zei één van de twee. Het slachtoffer kwam met een vriend langslopen. De Almeerders zeggen dat hij erg agressief was naar de oudste verdachte. "Hij schreeuwde, schold en kwam met zwaaiende armen op me af."

Klappen en trappen
Er ontstond een gevecht, waarbij het slachtoffer een paar rake klappen en trappen kreeg. De jongste verdachte, die aan kickboksen heeft gedaan, schopte hem tegen het hoofd toen hij op de grond lag. "Dat had niet gemoeten, maar ik was erg bang en wilde mijn vriend beschermen." Ook die vriend betuigde spijt in de rechtszaal. "Ik heb er wel een paar slapeloze nachten van gehad."

Het slachtoffer kan zich niets meer herinneren van de gebeurtenissen. Zijn vriend, die ook klappen kreeg, wel. Volgens hem begonnen juist de Almeerders met het geweld. Een getuige kon daar niet echt uitsluitsel over geven. Ook op beelden van bewakingscamera's is niet duidelijk te zien hoe de vechtpartij begon en wie nou precies wat deed.

"Van een actieve vader had hij opeens overal ondersteuning bij nodig"

— Partner slachtoffer

Vast staat wel dat het slachtoffer flink gewond is geraakt. Zijn partner las in de rechtszaal een slachtofferverklaring voor. De Hillegommer functioneert door hersenschade nu, 2,5 later, op 65 procent van zijn vroegere kunnen. Het is niet duidelijk of dat nog verbetert. "Dit heeft ons gezin kapotgemaakt", zei de vrouw. Zij was net bevallen toen het gebeurde en het slachtoffer kwam hulpbehoevend thuis te zitten. "Van een actieve vader had hij opeens overal ondersteuning bij nodig."

Hun oudere kinderen moesten de eerste periode ergens anders logeren om niet geconfronteerd te worden met de bloederige verwondingen van hun vader. "Het steekt dat de verdachten de afgelopen jaren verder konden met hun leven, eentje zelfs met kickboksen. Terwijl voor ons het leven nooit meer hetzelfde zal zijn."

'Dit had heel anders kunnen aflopen'
De officier van justitie noemde het incident 'een typisch geval van extreem geweld'. "Dit had heel anders kunnen aflopen." Ze denkt dat nooit duidelijk zal worden hoe de vechtpartij precies is ontstaan. Vast staat wat haar betreft wel dat de jongste verdachte het slachtoffer tegen het gezicht heeft geschopt en ook zijn vriend twee klappen heeft gegeven. "Dat bekent hij zelf ook." Het was poging tot doodslag en daarbij mishandeling van de vriend, concludeert zij. Tegen deze Almeerder eiste ze 120 uur werkstraf en tien maanden voorwaardelijke celstraf.

De oudste verdachte maakte zich in de visie van de aanklager schuldig aan openlijk geweld, wat juridisch minder zwaar telt. Opvallend is dat de Almeerder een jaar voor het voorval al een werkstraf kreeg voor openlijk geweld. Hij heeft inmiddels een cursus gedaan om te leren omgaan met zijn agressie. De officier van justitie wil voor hem een werkstraf van 120 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Schadevergoedingen
De aanklager vindt ook immateriële schadevergoedingen op zijn plaats: 4.000 euro voor de man uit Hillegom en 500 voor zijn vriend. "Ik heb hierbij rekening gehouden met ook het eigen aandeel van deze mannen, want er is daar iets gebeurd die nacht wat ook hen aan te rekenen is. Ze waren volgens de politie eerder op de avond al zwaar bezopen."

Het zwaarst getroffen slachtoffer diende ook een forse materiële schadevergoeding in, maar die is volgens de officier te ingewikkeld om in deze strafzaak af te wikkelen. De vriend die klappen kreeg, zou wel een materiële schadevergoeding moeten krijgen van 265 euro.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel