Koningsdag was gezellig druk, wel zorgen over tekort aan vrijwilligers

FLEVOLAND • Wo 27 april 2022 | 20:08 • Woensdag 27 april 2022 | 20:08

Koningsdag 2022 is in de provincie druk en gezellig verlopen. Dat melden de Oranjeverenigingen en andere organisatoren. Wel zijn er bij verschillende organisaties zorgen over een tekort aan vrijwilligers.

"Als er echt geen vrijwilliger bijkomt, is het onzeker of Koningsdag volgend jaar wel door kan gaan", waarschuwt Mireille Schadee van organisator STADronten. "We zijn al maanden van tevoren druk met regelen van vergunningen, aanvragen, etcetera". Nu twee bestuursleden opstappen, ontstaat er een flink gat in de bezetting. "Vrijwilligers op de dag zelf zijn meestal wel te vinden, maar we zoeken mensen die zich langere tijd bezig willen houden met de organisatie".

'We mogen weer!'
Ondanks de zorgen, kijkt Schadee toch tevreden terug op het verloop van de dag. "Het was fantastisch, ik zag alleen maar blije gezichten", vertelt ze. "Er was echt een sfeer van 'wij mogen weer', dat was heel bijzonder". De organisatie werkt nauw samen met het asielzoekerscentrum. "Veel bewoners van het AZC willen meehelpen, zo komen ze in aanraking met de Nederlandse cultuur, en wij zijn weer heel dankbaar dat ze ons willen helpen". Het lekkere weer hielp ook mee. "De terrassen zaten de hele dag vol, dat is fijn voor de horeca. Ook was er muziek op het Havenplein, en daar was het gezellig druk".

De verslaggevers van Omroep Flevoland reden op Koningsdag kriskras door de provincie om bijzondere activiteiten te zien en sfeer te proeven op de vrijmarkten. Via deze link is het overzicht terug te bekijken.

Zeewolde
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde deed woensdag een dringende oproep aan inwoners om vrijwilliger te worden bij de Oranjevereniging. "Dit wil je toch niet missen, dit wil je houden als gemeente." Hij vraagt vooral jongeren zich te melden. Voorzitter Henk Parisius bevestigt met een tekort aan vrijwilligers te kampen. Tot nu toe heeft dat nog niet tot problemen geleid, omdat mensen op het laatst toch weer aanhaken.

Hij kijkt verder terug op een geslaagde dag. "Het was echt een ouderwetse Koningsdag, we hadden een springkussen voor de kleintjes, activiteiten met buurtsportcoaches en een gezellige vrijmarkt". Dat beaamt evenementorganisator Gerben Viester. "Het is de drukste Koningsdag in Zeewolde voor ons in jaren. Afgelopen jaren was er natuurlijk corona, en daarvoor waren de weersomstandigheden een aantal jaar slecht."

Almere
In Almere speelt het te kort aan vrijwilligers niet, omdat de vrijmarkt door de gemeente wordt georganiseerd. "Dat bekent dat we ook samenwerken met politie, stadsreiniging en handhaving", legt Tim Beldman van de organisatie uit. Beldman spreekt van een geslaagde dag. "Prima verlopen en een lekkere sfeer. Volgens mij ook een goede verkoop bij alle standhouders. "

Wel zag Beldman dat het minder druk was dan voorgaande edities. "Dat kan zijn omdat mensen in de coronaperiode hun huis al hebben opgeruimd of omdat ze het gewoon te koud vonden." Ook werden er minder evenementen georganiseerd dan voor de coronacrisis. "Ik kan me dat voorstellen na de coronaperiode. Wat mag nou wel, en wat mag niet? Mag het dan wel doorgaan? Waarschijnlijk zijn er volgend jaar op meer pleinen activiteiten, maar de vrijmarkt zal er altijd zijn."

Emmeloord
In Emmeloord is Koningsdag dit jaar voor het eerst georganiseerd door Stichting Evenementen en Promotie (StEP) Noordoostpolder. Daar is de Oranjevereniging onlangs opgeheven vanwege een tekort aan vrijwilligers. Organisator Linda Takken is erg te spreken over het verloop van de dag. "De vrijmarkt stond helemaal vol met kleedjes, de kermis was leuk, en het was gezellig druk met bezoekers. Er werd aardig gehandeld zag ik om me heen".

Als het aan Takken ligt, breiden ze de festiviteiten volgend jaar verder uit. "Dit jaar hebben we het gehouden bij een redelijk traditionele Koningsdag. We gaan op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die met ons mee willen denken over volgend jaar, want we willen het graag gaan uitbouwen en nog meer organiseren op Koningsdag 2023!"

Urk
"We hadden een superdag", zegt Hendrik Post van Caritas Urk. "Het is erg geslaagd, het was lekker druk en we hadden een volle Oranjemarkt". Ook de bingo 's avonds was zeer goed bezocht. Voor de organisatie van Koningsdag op Urk is het geen probleem om voldoende vrijwilligers te vinden om mee te helpen. "We hebben een vrijwilligersbank, daar zijn veel mensen beschikbaar".

Lelystad
Ook in het centrum van Lelystad was het ouderwets druk, zegt Fred Wilcke van Oranje Comité Lelystad. Tijdens Koningsnacht liep het Stadshart al vol met feestvierders. Zij werden vroeg in de morgen opgevolgd door mensen met kleedjes en kramen voor de vrijmarkt. "Ik heb deze dag zeer positief ervaren, er waren continu mensen te zien. Echt een mooie en gezellig drukte."

Wilcke kijkt alvast uit naar 2023. Iedereen binnen de Lelystadse Oranjevereniging wil er ook dan een mooi feest van maken. "Wij zijn super gemotiveerd, ons clubje van vrijwilligers blijft bij elkaar", zo maakt hij duidelijk.

De verslaggevers van Omroep Flevoland reden op Koningsdag kriskras door de provincie om bijzondere activiteiten te zien en sfeer te proeven op de vrijmarkten. Via deze link is het overzicht terug te bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel