Oplossing voor bereikbaarheid boothuis KNRM Lelystad in zicht

FLEVOLAND • Za 30 april 2022 | 17:16 • Zaterdag 30 april 2022 | 17:16

Er is een oplossing in zicht voor de bereikbaarheid van het reddingstation van de KNRM in Lelystad. Dat zei Sylvain van Ligtenberg van de KNRM op de nationale Reddingbootdag die zaterdag in Lelystad en op Urk werd gehouden.

Het boothuis, zoals het reddingstation genoemd wordt, is voor de vrijwilligers van de reddingsmaatschappij bij slecht weer onbereikbaar. Golven slaan over het ponton heen, dat het boothuis met de kade verbindt. Bij harde wind kan de KNRM niet in actie komen. Eerder dit jaar moest zelfs de KNRM uit Urk te hulp schieten toen in schip in nood was.

"De oplossing is dat het boothuis iets verder op komt te staan," zegt Van Ligtenberg. "We hebben daar een betere ingang dan hier op plek waar het boothuis nu ligt." Hij verwacht dat de gemeente voor het eind van het jaar een besluit neemt. "Ik hoop dat we dit najaar voor het stormseizoen op onze nieuwe plek zitten met een goede golfbreker voor het boothuis."

Bij de KNRM op Urk was het de hele dag een komen en gaan van donateurs op de Reddingbootdag. "Het mooiste is om met zo'n snelle boot naar buiten te gaan," vertelt een enthousiaste Teun Molenaar van de KNRM Urk. Bezoekers konden meevaren op de snelle reddingboot Kapiteins Hazewinkel. Ze kregen demonstraties met reddingsvlotten en rooksignalen te zien. "Het is hartstikke leuk", zegt een oudere man die zichtbaar genoot. "Vooral voor die kleine" en wijst op een jongetje naast hem. Die vindt het allemaal maar zo zo. Even later zitten ze breed lachend achter het roer van een reddingboot.

Ook burgemeester Cees van den Bos, die ook voorzitter is van de KNRM Urk, was van de partij. "Het is vooral leuk om dit te doen! Gelukkig mag het weer na twee jaar." Hoewel de afdeling Urk voldoende donateurs heeft, blijft het belangrijk nieuwe te werven. "Vanochtend waren er mensen die geen donateur zijn", vertelt Molenaar. "Ze zagen de boten liggen, werden donateur en voeren een rondje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel