'Gemeenten laten samenwerken is vragen om problemen'

FLEVOLAND • Zo 1 mei 2022 | 9:30 • Zondag 1 mei 2022 | 9:30

Het grote aantal samenwerkingsverbanden tussen gemeenten moet een halt worden toegeroepen. Dat stelt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en oud-raadslid voor de PvdA in Lelystad, in het programma Over Flevoland Gesproken.

Het is Belhaj een doorn in het oog dat gemeenten veel basistaken op het gebied van zorg, vuilnis, werkgelegenheid en veiligheid onderbrengen in samenwerkingsverbanden, buiten het zicht van raadsleden. "Het gaat om gigantische bedragen waar bijna geen controle op is. Daar word je wel lichtelijk nerveus van."

Noodgedwongen samenwerken
Bahreddine Belhaj, die dit voorjaar afscheid nam als raadslid in Lelystad, vertelt dat gemeenten vaak noodgedwongen samenwerken, omdat ze hun taken moeten uitvoeren met steeds minder geld. "Gemeenten hebben geen keus: als je het samen doet, kost het minder."

Belhaj rekent voor dat elke gemeente in meer dan dertig regionale samenwerkingsverbanden zit. De wethouders van de deelnemende gemeenten krijgen soms wel kaders mee van hun raad, maar de invloed van de raadsleden is zeer beperkt: "Een gemeenteraad kan wel een motie aannemen om iets gedaan te krijgen, maar dan moeten de andere gemeenteraden dat ook doen."

Extra bestuurslaag
Volgens de Lelystadse politicus is met de talrijke samenwerkingsverbanden sluipenderwijs een extra bestuurslaag gecreëerd, naast gemeenten, provincies en rijk. "Maar dan zonder volksvertegenwoordigers, dus er is geen controle op. Als het mis gaat, is niemand verantwoordelijk." Dat democratisch tekort zou volgens hem ondervangen kunnen worden door het instellen van regioraden. "Laat gemeenteraden vijf mensen afvaardigen, die kunnen dan de controle uitoefenen."

Het liefst ziet Belhaj dat de wildgroei aan regionale samenwerkingsverbanden wordt teruggedraaid. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer pleitte hij er namens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voor om de taken neer te leggen bij gemeenten en provincies. "We hebben goede bestuurslagen, daar is het goed geregeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel