Almeerder schrijft boek over 51 foute vrouwen tijdens oorlog

ALMERE • Ma 2 mei 2022 | 16:55 • Maandag 2 mei 2022 | 16:55

Onlangs is het boek 'Foute vrouwen' van Almeerder Paul van de Water verschenen. Daarin portretteert hij 51 vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden of op andere manieren de bezetter hielpen.

De Almeerse schrijver zou in 2017 met pensioen gaan. Hij was op dat moment docent onderwijskunde en informatie op het hbo. Om niet in een zwart gat te vallen, ging Van de Water op zoek naar een onderwerp om met lang historisch onderzoek te kunnen promoveren aan een universiteit. Hij besloot onderzoek te doen naar gewelddadige collaborateurs.

Tijdens zijn onderzoek kwam hij erachter dat er bijna geen Nederlandse vrouwen binnen zijn criteria vielen. Hij zocht namelijk naar mensen die zich systematisch schuldig hadden gemaakt aan geweldsmisdrijven, en dus niet alleen bij losse incidenten. ''Dan is mijn conclusie dat in Nederland geen vrouwen te vinden zijn die zich op die manier schuldig hebben gemaakt aan geweldsmisdrijven. Er zijn wel vrouwen die gevangenen treiterden, onder druk zetten en een tik uitdeelden. Maar dat is niets in vergelijking met de mannen.'' De Almeerder ging verder op onderzoek uit en verzamelde uiteindelijk verhalen van 51 foute vrouwen: 39 Nederlandse en 12 Vlaamse.

Intrigerend verhaal van Marie de Bruin
Volgens hem hebben sommige vrouwen verschrikkelijke dingen gedaan. Het gaat dan niet om geweldsmisdrijven, maar wel bijvoorbeeld het verraad van onderduikers. ''Het meest fascinerend vind ik het verhaal van vrouwen waar geen eind aan zit, waar een open eind aan zit. Bijvoorbeeld Marie de Bruin.'' Dat was volgens Van de Water een jong meisje dat in een verzetsgroep zat en daar voedselbonnen stal. Toen ze moest vertrekken en uiteindelijk werd opgepakt, verraadde ze de verzetsgroep. Uiteindelijk werd ze na de oorlog opgepakt en vastgezet in slot Zeist. ''Tijdens het luchten is ze in de slotgracht gesprongen en weggezwommen en heeft nooit meer iemand wat van haar gehoord. Dat vind ik een intrigerend verhaal. Wat is er met haar gebeurd?''

Van de Water hoopt in september te promoveren met zijn onderzoek over de gewelddadige mannen. Dat proefschrift wil hij uiteindelijk ook deels verwerken tot een boek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel