Op deze plekken wordt vanavond dodenherdenking gehouden

FLEVOLAND • Wo 4 mei 2022 | 12:08 • Woensdag 4 mei 2022 | 12:08

Klokslag 20:00 uur vanavond is het op veel plekken in Flevoland twee minuten stil. Hiermee worden de doden herdacht die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties of bij vredesmissies zijn gevallen. Voor het eerst sinds 2019 kan hierbij elke belangstellende aanwezig zijn. Tijdens de coronapandemie werden de meeste bijeenkomsten afgelast of slechts op zeer sobere wijze gehouden.

Hieronder vind je een overzicht van alle plekken in Flevoland waar vanavond een officieel programma wordt georganiseerd. Omroep Flevoland doet van verschillende herdenkingen live verslag.

Dronten:
De herdenking in Dronten is sinds 1975 een weerzien van tientallen Engelse boordschutters. Tijdens de plechtigheid in de polder worden jaarlijks de overleden airgunners herdacht. Nu 77 jaar na de bevrijding is er nog één airgunner over die de dodenherdenking bijwoont. Het is de 97-jarige Ron Powers. Omroep Flevoland zocht Powers in aanloop naar vandaag op in het Verenigd Koninkrijk.

In Dronten vindt dit jaar zowel een flypast plaats van een Britse Lancaster als ook van een formatie Edambusters (hierover verderop in dit artikel meer informatie).

Een Lancaster-bommenwerper (Foto: ANP)

Om 18.00 uur start in de grote zaal van De Meerpaal de herdenkingsbijeenkomst. Naast muziek, zal onder meer 'Het Wilgerijs' een bijdrage verzorgen en voert het Danslab van De Meerpaal een dans uit. Peter Powers, zoon van Airgunner Ron Powers, vertelt over zijn ervaringen met de vele bezoeken naar Dronten in de periode rondom 4 mei.

Op het Meerpaalplein vindt aansluitend de dodenherdenking plaats. Een paar minuten voor 20.00 uur draagt stadsdichter Marjolein Westendorp een gedicht voor. Na de Last Post, de twee minuten stilte en de volksliederen, worden er kransen bij het monument gelegd. Burgemeester Gebben sluit af met een speech. De organisatie zegt daarnaast op gepaste manier aandacht te schenken aan de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense vlag zal tijdens de ceremonie op het plein halfstok hangen.

Omroep Flevoland zendt zoals elk jaar de dodenherdenking in Dronten live uit, vanaf 19:50 uur.

Almere Haven:
In Almere Haven vertrekken de deelnemers aan de dodenherdenking rond 19:00 uur vanuit kerkgebouw de Goede Rede in een stille tocht naar oorlogsmonument "De Dolfijn". Rond half acht begint het officiële programma. De herdenking wordt bijgewoond door de waarnemend burgemeester van Almere Ank Bijleveld en de Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

De Almeerse scholier Levy Guvec leest een stuk voor uit het boek 'Bakvis in oorlogstijd'. Muzikale omlijsting is door Melany Sharon, kinderkoor Yourmusiqskool en Brassband Almere.

Kinderherdenking in het Almeerse Bos der Onverzettelijken:
In het Almeerse Bos der Onverzettelijken wordt een speciale kinderherdenking gehouden. Vanuit Jeugdland-Stad lopen de jongeren rond 19:00 naar het herdenkingsveld. Bij de herdenking dragen Almeerse kinderen gedichten voor en is er een samengesteld koor van de Montessorischool en City Voices. Na de twee minuten stilte worden er bloemen gelegd bij de Anne Frankboom in het bos.

Theatergroep Suburbia en muziekgezelschap Black Pencil geven na de kinderherdenking een voorstelling in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Het gaat om een programma met gedichten, getuigenissen en muziek.

Omroep Flevoland zendt deze voordracht live uit vanaf 20:30 uur.

Urk:
Op Urk start dodenherdenking met een dienst in de Bethelkerk. Legerpredikant J.C. Sent gaat hierin voor. Rond tien voor acht begeven de aanwezigen zich naar het Urker Verzetsmonument bij het Kerkje aan Zee. Na de twee minuten stilte wordt het christelijke lied 'Wilt heden nu treden' gespeeld. Er worden diverse bloemenkransen gelegd en het Urker Mannenkoor Hallelujah zing twee liederen. Burgemeester Cees van den Bos houdt een toespraak. De dodenherdenking op Urk kan via deze link bekeken worden.

Emmeloord:
In Emmeloord wordt aansluitend op drie plekken een programma gehouden. Vanaf 17:30 uur is er een herdenking bij de Erehof op de algemene begraafplaats. Hier worden bloemen gelegd bij de graven van vier geallieerde piloten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om 17:45 uur wordt hier de taptoe geblazen en zijn de aanwezigen voor de eerste keer twee minuten stil. Na dit programma is er een herdenkingsbijeenkomst in theater 't Voorhuys. Leerlingen van basisschool de Klimboom leveren hier een bijdrage en ook is er muziek door het Fanfare-orkest Bant-Creil-Rutten.

Hierna verplaatst de groep aanwezigen zich in een stille tocht naar het Herdenkingsmonument aan de Professor Thijsselaan. Hier volgt na de landelijke twee minuten stilte om 20:00 uur een kransenlegging door onder meer de Militaire Veteranen Emmeloord.

Zeewolde:
In Zeewolde kunnen deelnemers aan de dodenherdenking zich op het plein De Verbeelding verzamelen. Vanaf daar gaat er een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Dasselaarweg. Rond 19:30 uur worden daar toespraken gehouden door burgemeester Gorter, basisschoolleerling Nikki Smid en door de Oekraïense vluchteling Natalia. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door de Algemene Muziekvereniging Zeewolde.

Om 20:00 uur volgt het landelijke stiltemoment, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld en er kransen en bloemen gelegd worden bij het oorlogsmonument op de begraafplaats. Na de kranslegging volgt hoogstwaarschijnlijk een flypast van vliegtuigjes van de zogeheten Edambusters.

De Edambusters bestaan al sinds 1971 en maken deel uit van de Nederlandse afdeling van de Royal Air Force Association (RAFA). Dat is een welzijnsorganisatie voor voormalige leden van de Britse luchtmacht. Officieel heten ze 1077 RAFA squadron Edambusters. De naam is een knipoog naar de beroemde Dambusters, de actie waarbij RAF Lancaster-bommenwerpers in mei 1943 drie stuwdammen in Duitsland bombardeerden.

Lelystad:
In Lelystad verzamelen de deelnemers aan de dodenherdenking zich bij woonzorgcentrum De Uiterton. Vanuit daar gaat een stille tocht rond 19:00 uur naar het oorlogsmonument in het Stadspark van Lelystad. Voorafgaand aan de twee minuten stilte zijn er verschillende toespraken en houdt rabbijn Shusterman een Jizkor-gebed. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door het Harmonieorkest Lelystad.

Kleine dorpen hebben hun eigen herdenking:
Ook verschillende kleinere Flevolandse plaatsen hebben hun eigen herdenking. Zo is de herdenking in Swifterbant vanavond hier te bekijken. De kinderen in Swifterbant hielden onlangs al een eigen bijeenkomst. Ook Rutten heeft een eigen herdenking. Net als Bant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel