Test nieuwe solarboot op Ketelmeer positief: 'Alle verwachtingen overtroffen'

NOORDOOSTPOLDER • Do 5 mei 2022 | 6:50 • Donderdag 5 mei 2022 | 6:50

Een studententeam van de Universiteit Twente heeft de afgelopen drie dagen een speciaal ontwikkelde solarboot getest op het Ketelmeer. De boot vaart volledig op zonne-energie. Het Ketelmeer werd gekozen, omdat de boot daar op wat ruwer water getest kon worden en waar ook grote boten langsvaren. De resultaten zijn positief.

Normaal gesproken test de groep in Enschede bij het Twentekanaal, maar dat is redelijk vlak water, vertelt Sam van Roosendaal, student en communicatiemanager van Solar Boat Twente. Al pratend kijkt hij uit over het Ketelmeer. "Hier heb je wat uitdagender water. In aanloop naar onze races is het hele interessante data, omdat je weet hoe je boot reageert."

De studenten hebben met de boot verschillende race-onderdelen doorgelopen en een parcours van twee uur afgelegd. "We hebben eigenlijk alle verwachtingen overtroffen, dus dat is erg goed nieuws."

Boot met vleugels
Wat verder bijzonder is aan de boot is dat hij drie 'vleugels' heeft. "We krijgen daarmee de romp van de boot uit het water om de weerstand te verminderen." Ook wordt er gebruikgemaakt van 'sensordata' om de juiste hoek van de draagvleugels te bepalen. De vleugels lijken goed te werken, want tijdens een testvaart komt de boot omhoog en steekt zo een stuk boven het water uit. Met luid gejoel van de studenten als gevolg.

Met de boot wil de groep studenten niet alleen races winnen, maar ze hopen ook de maritieme sector te inspireren tot verduurzaming. Dat is hard nodig volgens Roosendaal: "Er zit daar nog niet heel veel beweging in, terwijl bijna 90% van de handel over het water komt."

Motorboot van de toekomst
Het doel is dat de solarboot de motorboot van de toekomst is. Daarom varen de studenten op meerdere nationale en internationale evenementen, zoals de Monaco Solar & Energy Boat Challenge. Dat ziet Roosendaal wel zitten: "We hebben gisteren 30 kilometer per uur aangetikt en als alles werkt zouden we richting de 50 kilometer per uur moeten kunnen. Daarmee gaan we het de concurrentie lastig maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel