ChristenUnie-SGP wil extra raadsvergadering over uitsluiting coalitie

NOORDOOSTPOLDER • Do 5 mei 2022 | 11:47 • Donderdag 5 mei 2022 | 11:47

"Het roept vragen op, hoe er op dit moment gehandeld wordt," zegt Anjo Simonse van de ChristenUnie-SGP in Noordoostpolder over een extra raadsvergadering die de partij heeft aangevraagd. De ChristenUnie-SGP en het CDA worden uitgesloten van de coalitievorming in Noordoostpolder, terwijl er eerder door de informateurs was aangegeven dat een coalitie met Politieke Unie, ChristenUnie-SGP en CDA de voorkeur had.

Volgens informateur Andries van Daalen kwam hij tot een andere voorkeur door vernieuwende thema's, zoals winkelopenstelling op zondag, het welstandsbeleid en het softdrugsbeleid. Daarom stelt hij een coalitie voor van Politieke Unie, ONS, VVD en PvdA.

Het aanvragen van een raadsvergadering is een wettelijk recht als als éénvijfde van de leden van de gemeenteraad dat wil. In dit geval moeten dat 6 raadsleden zijn en de CU-SGP heeft 6 raadsleden. Simonse: "De informateurs hebben aangegeven; de bestaande coalitie heeft zich bewezen als een stabiel bestuur en er is geen reden om daar van af te wijken. Daar is van afgeweken en daar hebben we vragen over. Het is goed om die vragen in alle openheid te bespreken zodat iedereen daar ook van op de hoogte is."

Terug naar start
Volgens Simonse krijgt de partij veel vragen vanuit de samenleving en achterban, zelfs vanuit de partijen waarmee nu op de tafel wordt gezeten. Het belangrijkste doel van de vergadering is openheid. Daarnaast hoopt de partij dat er opnieuw gekeken zal worden naar de formatie. "Er is altijd een weg terug. Wij hopen inderdaad dat we met elkaar besluiten; we gaan terug naar start."

Welke vragen de partij zal stellen, wil hij nog niet zeggen. "Die vragen stel ik het liefst in de raadsvergadering, dan hoop ik dat daar ook antwoorden op komen." De gemeenteraad zal waarschijnlijk volgende week extra vergaderen op dinsdag 10 mei of woensdag 11 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel