Bevrijdingsfestival gevierd met duizenden bezoekers

ALMERE • Do 5 mei 2022 | 21:28 • Donderdag 5 mei 2022 | 21:28

Het Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere vond vandaag na drie jaar weer plaats. De vrijheid werd door een uitbundige menigte van duizenden bezoekers groots gevierd op meerdere plekken in de stad waaronder de Esplanade en de Grote Markt. 

De avond werd afgesloten met optredens van onder anderen Rondé, The Euro's en Rolf Sanchez. 



Verslaggever Gerard van Ommen maakte aan het eind van de middag de balans op van het Bevrijdingsfestival tot dan toe. 

Suzan en Freek arriveerden vanmiddag per helikopter in de stad. Zij waren uitgeroepen tot Ambassadeurs van de Vrijheid en vlogen in de luchtmachtheli kriskras door Nederland. Ze stonden vlak voor hun optreden backstage vol energie te stuiteren. "We vinden het fijn dat het plein hier weer helemaal vol staat." 

Honderden bezoekers stonden vlak voor 13:00 uur al bij de ingang van het festivalterrein te trappelen om de Esplanade op te mogen. Ook artiesten als Paul Sinha waren er donderdagochtend al helemaal klaar voor. Om 13:00 uur ging het Bevrijdingsfestival officieel van start en om 14:15 uur werd het Bevrijdingsvuur op het terrein ontstoken.

"Kom altijd op voor de rechten van andere mensen, wie dan ook."

— Harcourt Klinefelter, oud-perschef Martin Luther King

Ook Harcourt Klinefelter, oud-perschef van de vermoorde dominee Martin Luther King, is aanwezig in Almere. Hij heeft de segregatie in de Verenigde Staten van dichtbij meegemaakt, en ook de vrijheidsstrijd om hier verandering in te brengen. Hij vertelt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hij heeft ook een boodschap aan Flevolanders "Kom altijd op voor de rechten van andere mensen, wie dan ook. En in de geest van Martin Luther King, geef ook je tegenstander de hand."

Man of the hour in Almere is toch wel Antoon
Vlak voor zijn optreden schoof zanger Antoon aan. Hij vertelt over zijn plotselinge succes en populariteit. 

Levchenko spreekt op festival over Oekraïne
Evgeniy Levchenko is vandaag uitgenodigd om tijdens het Bevrijdingsfestival te spreken over de oorlog in Oekraïne. Levchenko is een Nederlands voormalig betaald voetballer van Oekraïense afkomst. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière bij Nederlandse clubs. Hij zal spreken over de oorlog in zijn geboorteland. Diverse familie en zijn vrienden zijn gevlucht voor de Russen. Hoe ziet hij de toekomst?

Ook op de Grote Markt is er veel te beleven
Naast de Esplanade is er ook een muzikaal programma op en rond de Grote Markt in Almere. Verslaggever Gerard van Ommen sprak er met Antoonfan Isa, die even tevoren had genoten van het optreden van de jonge zanger

Soepje erbij?
Op deze Bevrijdingsdag is er ook een speciale soep ontwikkeld: de vrijheidssoep. Dit jaar is deze bedacht door de Almeerse inwoner en chef-kok Nadia Zerouali. Haar soep is geïnspireerd op een harira. Een makkelijke soep die iedereen kan bereiden. 

'Wel wat zenuwen op een dag als vandaag' 
Vandaag is hij wel een beetje zenuwachtig, zegt Paul Sinha. De popartiest treedt rond 13:30 uur als één van de eerste muzikanten op het Bevrijdingsfestival in Almere op. Voor Sinha is het zijn enige optreden vandaag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Suzan en Freek die met een helikopter kriskras door het land vliegen. Maar jaloers is Sinha zeker niet. "Het glas is halfvol, ik blijf hard werken om op een dag ook met de helikopter door het hele land te mogen."

Jazz in de polder
De 19-jarige geboren en getogen Almeerse muzikante Jaïnda Buiter maakt al meer dan 10 jaar muziek in en buiten Almere. De jazzmuzikante zingt bij ons 'What a Wonderful World' van Louis Armstrong.


"Niet alleen op de bank zitten Netflixen, maar opstaan en iets doen!"

— Rodrigo Soto Escamilla,Verschilmaker

Rodrigo Soto Escamilla uit Almere is aangewezen als Flevolandse 'Verschilmaker'. Hij overhandigt het vrijheidsvuur aan de locoburgemeester van Almere. De organisatie van het Bevrijdingsfestival heeft Rodrigo gevraagd omdat hij op eigen initiatief met een kleine club mensen is begonnen met het organiseren van transporten met hulpgoederen naar Oekraïne. Rodrigo weet ook hoe het is om op de vlucht te zijn, als 4-jarige vluchtte hij met zijn ouders uit Chili. Hij heeft een oproep aan iedereen die vrijheid hoog in het vaandel heeft: "Niet alleen op de bank zitten Netflixen, maar opstaan en iets doen!"

Verslaggever Gerard ving iets voor 13:00 uur de eerste bezoekers op: 

De meeste jonge bezoekers lijken voor zanger Antoon te komen:

Harmoniën uit Almere
Almere Harmony, een gelegenheidstrio van Almeerse zangeressen dat drie weken geleden is ontstaan, heeft de Songs of Freedom gewonnen. Zij mogen daarom vanmiddag het festival openen. Ze zingen daar Redemption Song van Bob Marley and the Wailers. Voor de drie zangeressen betekent vrijheid kortweg 'eenheid', 'respect' en 'liefde'.


"Je kunt vrijheid eigenlijk niet beschrijven als je zelf geen onvrijheid hebt meegemaakt."

— Rob van der Pol,veteraan

Hoe het is om een oorlog mee te maken is bijna niet uit te leggen, zegt veteraan Rob van der Pol. Pas als je er zelf middenin hebt gezeten en de oorlog hebt geroken weet je hoe het is. Rob van der Pol uit Dronten was in de jaren negentig VN-waarnemer in Joegoslavië en EU-waarnemer in Servië-Montenegro. De veteraan geeft lezingen op scholen om te vertellen over het werken in oorlogsgebieden en zijn beleving van vrede en veiligheid. "Je kunt vrijheid eigenlijk niet beschrijven als je zelf geen onvrijheid hebt meegemaakt", zegt hij.

Vrijheid nergens meer onder druk dan in Oekraïne
Als het gaat over vrijheid is dat vraagstuk nergens zo actueel als in Oekraïne. Flevolander Cees van Dijk heeft de afgelopen periode meerdere keren vluchtelingen opgehaald vanaf de Oekraïense grens. In totaal zijn er zo'n zeshonderd mensen in Nederland opgevangen, waaronder tientallen Oekraïners die vandaag in Nederland zijn aangekomen. De situatie in het land is ellendig en de stroom vluchtelingen lijkt alleen maar toe te nemen, zegt Van Dijk.

Stadsrapper brengt solo 'Vrijheid' ten gehore
Stadrapper Dyon Wilkes schitterde woensdagavond al in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Na de jongerendodenherdenking die in het bos werd gehouden, trad de rapper op in een programma van theatergroep Suburbia en Black Pencil. Solo brengt hij vandaag ook bij ons de rap 'Vrijheid' ten gehore.

Wisseling van de wacht 
Het Bevrijdingsfestival van dit jaar betekent een wisseling van de wacht als het gaat om het voorzitterschap van Stichting Bevrijdingsfestival Flevoland. Peter de Vreede neemt dit jaar afscheid en hij wordt opgevolgd door Paul van Sprundel. Eigenlijk wilde De Vreede al eerder afscheid nemen, maar in de coronaperiode voelde dat niet als een geschikt moment. "Ik wilde wel afscheid nemen met een mooi feest", zegt De Vreede.

Volgens de nieuwe voorzitter Paul van Sprundel is de gerenoveerde Esplanade een mooie locatie voor het festival, maar ook wel weer een uitdaging: "Het vergt logistieke aanpassingen. Het podium staat op een iets andere plek. Backstage moesten we aanpassen. Het is spannend als het terrein straks helemaal vol is, dan moeten de hekken dicht totdat er bezoekers zijn doorgestroomd." De dag werd begonnen met een Vrijheidsontbijt voor alle festivalvrijwilligers. Wat vrijheid vandaag de dag precies betekent, was aan de ontbijttafel onderwerp van gesprek.

Wie treden er vandaag op?
Op het festival treden onder andere Paul Sinha, Rondé, Rolf Sanchez en Antoon op. Suzan en Freek zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid en zij vliegen met een helikopter kriskras door Nederland van festival naar festival. Hun optreden in Flevoland staat gepland voor 16:00 uur

De organisatie hoopt dat dit jaar tussen de acht- en tienduizend mensen het festival zullen bezoeken. Weerman Robert de Vries verwacht dat Bevrijdingsdag vrijwel droog zal verlopen, met af en toe zon en een maximumtemperatuur van zo'n 17 graden. Meer informatie over het festival vind je hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel