Keuken restaurants dicht door enorm personeelstekort

ALMERE • Ma 9 mei 2022 | 23:16 • Maandag 9 mei 2022 | 23:16

Horecazaken in Almere kampen met een enorm personeelstekort en dat leidt ertoe dat keukens op sommige dagen dicht moeten. Dat zegt Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Volgens hem zijn er op dit moment zo'n duizend horecamensen in Almere nodig.

Vooral in de keuken en in de bediening is een schreeuwend tekort aan medewerkers. Van der Meer zelf is eigenaar van Restaurant Bakboord in Almere Haven. Hij heeft op dit moment acht mensen nodig. Als gevolg daarvan is zijn zaak sinds 1 april elke maandag dicht.

Van der Meer zegt het besluit te hebben genomen om één dag per week dicht te gaan zodat hij de kwaliteit, die zijn gasten gewend zijn, kan waarborgen. Zo wil hij niet dat de klanten te lang moeten wachten op hun drankje of gerecht. Hij is niet de enige die zulke besluiten heeft moet nemen. Van der Meer: "Er zijn verhalen bekend van horecazaken in Almere waar mensen naartoe gaan om te eten en dat ze dan te horen krijgen dat de keuken gesloten is."

Tekort door corona en Floriade
Het personeelstekort kent verschillende oorzaken. De eerste is corona. Zo zijn veel medewerkers uit de horeca gestapt toen deze noodgedwongen dicht moest. Ze zijn in andere sectoren gaan werken. Van der Meer mist ook de studenten die bij hem werkten: "Door de sluiting van de scholen in coronatijd hebben veel studenten psychische problemen gekregen. Die mensen zitten thuis. Voor ons was dat een hele grote poel van mensen die in horeca kwamen werken. En die groep missen we nu ook."

Hij noemt ook buitenlandse medewerkers die in de horeca werkten. Ze zijn volgens hem tijdens de coronapandemie teruggegaan naar hun eigen land. Een deel daarvan is tot nu toe daar gebleven. Ook de Floriade heeft bijgedragen aan het personeelstekort, veel mensen uit de horeca werken nu bij de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Van der Meer verwacht toch dat het personeelstekort de komende maanden deels wordt opgelost door onder meer de studenten. "Wij denken dat best heel veel studenten toch de stap maken om weer terug te gaan in de horeca. Maar ook herintreders. Er zijn best heel veel mensen die wat vroeg met pensioen zijn gegaan, die ook wel weer wat willen gaan doen." Verder verwacht hij de terugkeer van horecamedewerkers die tijdens de pandemie in de teststraten van de GGD zijn gaan werken. Ze kregen daar een hoger salaris. Nu corona onder controle is, zijn veel teststraten gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel