PvdA en GroenLinks verbaasd over advies informateur

ALMERE • Di 10 mei 2022 | 23:22 • Dinsdag 10 mei 2022 | 23:22

De politieke partijen PvdA en GroenLinks in Almere zijn verbaasd over het advies van informateur Henk Jan Meijer over het formatieproces voor een nieuwe coalitie.

In zijn tweede tussenrapportage adviseerde Meijer dinsdag om verder te praten met zeven partijen: de VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie. PvdA en GroenLinks komen te vervallen en doen dus niet meer mee aan de onderhandelingen.

De keuze voor de zeven partijen is volgens de informateur gebaseerd op de onderwerpen die het vaakst zijn genoemd tijdens de onderhandelingen. Die onderwerpen zijn vernieuwing, winnaars bij de afgelopen verkiezingen, vertrouwen in onderlinge samenwerking en het vormen van een brede afspiegeling van de raad.

Meijer zegt verder overtuigd te zijn dat tussen de zeven partijen voldoende onderling vertrouwen bestaat om een stabiel stadsbestuur te vormen. Maar de informateur legt niet uit waarom de PvdA en GroenLinks niet meer mee mogen doen aan de coalitievorming.

'Weinig linkse partijen in verder verloop informatie'
GroenLinks is een collegepartij en heeft Jan Hoek als Floriadewethouder nog in het huidige college van B en W zitten. Fractievoorzitter Jaap Steenkamer zegt verbaasd te zijn over de combinatie partijen die Meijer voorstelt. Volgens hem zijn daar weinig linkse partijen vertegenwoordigd: "Ik ben blij om te zien dat de SP en de Partij Voor de Dieren onderdeel hiervan zijn, maar ook verbazing omdat ik denk dat het veel logischer was geweest als in ieder geval drie sociale en groene partijen onderdeel waren geweest van deze coalitie."

De PvdA stond klaar om deel te nemen aan het nieuwe college van B en W. De partij had zelfs een kandidaat-wethouder. Dat is lijsttrekker en oud-fractievoorzitter Ruud de Jonge.

De nieuwe fractievoorzitter Erik Theunissen van de PvdA weet niet waarom zijn partij niet meedoet aan de onderhandelingen. Hij zegt verbaasd te zijn over de combinatie die de informateur adviseert: "Wij hebben heel duidelijk aangegeven dat we met minimaal drie van de vier aanwezige linkse partijen mee wilden doen. En we hebben het over Partij Voor de Dieren, SP, GroenLinks en Partij Van de Arbeid. Wij denken dat drie van die partijen het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag. Maar goed, de informateur heeft alles besloten en daar hebben we ons voor dit moment bij neer te leggen."

Informateur Henk Jan Meijer was niet bereikbaar voor een toelichting. De VVD is de opdrachtgever van Meijer maar wil niet voor camera reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel