Voeren Oostvaardersplassen voorlopig nog niet voorbij

LELYSTAD • Wo 11 mei 2022 | 15:54 • Woensdag 11 mei 2022 | 15:54

Staatsbosbeheer start donderdagochtend met het voeren van de heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Dat zei gedeputeerde Rijsberman woensdag tegen de Provinciale Staten.

Het voeren start op advies van de dierenarts. Twee keer per maand wordt er gekeken hoe het staat met de conditie van de edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Dat wordt gedaan aan de hand van de lichaamsconditiescore, de BCS. Als de gemiddelde BCS op 2 ligt, wordt normaal gesproken gestart met het voeren.

"Voorgaande jaren hebben we dit maanden achter elkaar gedaan", vertelt Rijsberman. "Totdat de ganzen weer weg zijn, het gras goed groeit en de dieren weer op sterkte zijn. Dan kunnen we pas ophouden met bijvoeren maar dat gaat niet van de één op andere dag."

Nu ligt het gemiddelde cijfer eigenlijk nog te hoog. Maar met het oog op de aanhoudende droogte is toch besloten om de dieren te gaan voeren. Door het gebrek aan regen groeit de vegetatie in het natuurgebied namelijk niet hard genoeg. Daarnaast vreten tienduizenden ganzen de graslanden kaal, voordat ze voor de zomer vertrekken naar hun broedgebieden in Noord-Rusland. Het voeren komt bovenop de maatregel om een wandelgebied af te sluiten, zodat de heckrunderen een groter gebied hebben om te grazen.

Daarom wordt vanaf 12 mei hooi gebracht naar het gebied waar vier kuddes heckrunderen leven. Volgens de dierenarts zijn de konikpaarden nog in goede conditie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel