Ook ChristenUnie verrast door communicatie Leefbaar Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 11 mei 2022 | 20:08 • Woensdag 11 mei 2022 | 20:08

De communicatie van Leefbaar Zeewolde over de coalitievorming wekt niet alleen verbazing bij de oppositie in de gemeenteraad, ook beoogd coalitiegenoot ChristenUnie fronst de wenkbrauwen.

Leefbaar Zeewolde won de gemeenteraadsverkiezingen en maakte vorige week bekend door te willen gaan met de ChristenUnie. Tamara Baas van de ChristenUnie zei tegen de Lokale Omroep Zeewolde daarover ook verbaasd te zijn: "Het is gewoon netjes om elke stap in het proces ook via de raad te doen." Vorige week gaven andere fracties al aan niet te spreken te zijn over de manier van communiceren.

"Ik had het liever op een andere manier naar buiten gebracht", zei Baas. Ze gaf aan niet op de hoogte te zijn geweest van het plan en daarover in gesprek te zijn gegaan met Leefbaar.

Baas kon zich ook niet helemaal vinden in de boodschap van Leefbaar Zeewolde. Bestuurslid PieterJan Hilbers van Leefbaar gaf aan dat andere partijen hun kroonjuwelen kwijt kunnen in het coalitieakkoord, zolang ze binnen de architectuur van de ChristenUnie en Leefbaar zouden passen. "Dat zijn de woorden van Leefbaar", zegt Baas daarop. "Ik kan mij ook voorstellen dat de andere partijen dat op een andere manier willen."

Gesprekken nog niet begonnen
De gesprekken met Leefbaar zijn nog niet begonnen, zegt Baas: "Die gaan deze week beginnen. Waarbij we het eerst over het proces gaan hebben. Hoe gaat we het doen, hoe gaan we het communiceren? Daarna gaan we het over de inhoud hebben." Hilbers gaf eerder bij Omroep Flevoland aan te verwachten dat het nieuwe college medio juni gepresenteerd kan worden.

Datacenter
De coalitie die Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie mogelijk gaan vormen lijkt een logische als gekeken wordt naar het ontwerp over het datacenter van Meta dat in Zeewolde moet komen. De twee partijen stemden voor de verkiezingen tegen het bestemmingsplan van bedrijventerrein Trekkersveld dat de komst van het center mogelijk moet maken.

De partijen zoeken altijd nog naar mogelijkheden om de komst van Meta tegen te houden, maar volgens Baas moet dat wel sjiek gebeuren. Zomaar het bestemminsplan terugdraaien is volgens haar geen optie: "Zo werkt het niet. het is een democratisch genomen besluit en je moet ook gewoon een betrouwbare overheid zijn. Stel je voor: dan zou je elk halfjaar van gedachte kunnen veranderen en dan weten mensen helemaal niet waar ze aan toe zijn." Welke mogelijkheden er wel zijn wilde Baas niet zeggen.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel