OM eist 7 jaar cel tegen Zeewoldenaar die met vleesmes ander in hart stak

ZEEWOLDE • Vr 13 mei 2022 | 14:27 • Vrijdag 13 mei 2022 | 14:27

Tegen een man uit Zeewolde is zeven jaar celstraf geëist omdat hij op de Eilandgracht iemand in zijn hart zou hebben gestoken met een vleesmes. Het slachtoffer overleefde de aanval op 25 september vorig jaar ternauwernood. Door steekwonden in zijn arm zal hij volgens zijn advocaat bovendien voor altijd een handicap hebben.

Het slachtoffer zegt dat hij wiet had gehaald bij de 23-jarige verdachte thuis en dat er ruzie ontstond. Hij werd de woning uitgezet, maar kwam er buiten achter dat zijn autosleutels nog binnen lagen. Daarom probeerde hij naar eigen zeggen via de schuttingpoort weer naar binnen te komen.

"Plots zag hij de verdachte naar buiten komen met een mes en werd hij drie keer gestoken", zei de officier van justitie in de Lelystadse rechtszaal. De steekwonden veroorzaakten een slagaderlijke bloeding in een arm, en het hart raakte beschadigd aan het hartzakje en de hartspier. Hij moest twee keer gereanimeerd worden, omdat zijn hart ermee stopte.

"Mijn man kan een heleboel niet meer", zo werd in de rechtszaal voorgelezen uit de slachtofferverklaring van zijn vrouw. "Zijn dochter de jas dichtknopen of optillen; het lukt niet. Zichzelf aankleden; het is allemaal moeilijk omdat hij zijn ene arm niet meer kan gebruiken. Hij mag zijn hart bovendien niet te zwaar belasten, dus werken zit er ook niet meer in."

Materiële en immateriële schade
Mede omdat de vrouw haar man na de steekpartij badend in het bloed op straat heeft moeten zien liggen, vraagt ze een immateriële schadevergoeding van 25.000 euro. Haar man wil 50.000 euro smartengeld zien van de verdachte. Het echtpaar vroeg daarnaast nog voor duizenden euro’s aan materiële schadevergoeding.

Terecht, vindt de officier van justitie. Zij gelooft niets van het verhaal van de verdachte Zeewoldenaar dat hij handelde uit noodweer. Er was volgens haar helemaal geen acuut gevaar, toen het slachtoffer aan de schutting stond. "Ook al schopte hij tegen de schutting, schreeuwde hij en smeet een fiets in de tuin. Meneer zat met zijn vriendin en vrienden veilig binnen met de deur op slot."

Zelfverdediging
Maar de verdachte houdt daar een andere lezing op na. Volgens hem was een vriend voorafgaand aan de steekpartij met een boksbeugel geslagen door het slachtoffer. "Toen ik hem bloedend binnen zag komen, had ik het gevoel dat ik mijn huis en gasten moest verdedigen."

Dat hij daarmee zulke gevaarlijke verwondingen toebracht, spijt hem enorm. "Dat is nooit mijn bedoeling geweest, ik wilde alleen maar dreigen met het mes." Deskundigen die hem onderzochten, zien geen stoornissen bij de man die ook een vrijwel blanco strafblad heeft. Wel zijn er volgens hen problemen met wietgebruik en kan hij niet zo goed met stress omgaan. Daar volgt hij in de gevangenis cursussen voor, zei hij tegen de rechters. Hij verkeert bovendien niet in al te beste kringen. Daarom denkt hij er ook over om Zeewolde straks te verlaten om ergens anders opnieuw te beginnen.

De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel