Verhuurder voorziet vertraging in bouwprojecten

EMMELOORD • Za 14 mei 2022 | 8:00 • Zaterdag 14 mei 2022 | 8:00

Bouwprojecten zullen kleiner in omvang zijn en later klaar dan gepland. Dat verwacht scheidend directeur Ton Beurmanjer (66) van woningstichting Mercatus uit Emmeloord. Beurmanjer gaat op 19 mei met pensioen.

In 1991 kwam Beurmanjer werken bij wat toen nog woningbouwvereniging Noordoostpolder heette. Hij stopt in een tijdperk waarin de prijs van bouwmaterialen met de dag stijgt.

Beurmanjer zegt in 'Het Gesprek' dat hij nog geen bouwprojecten stil hoeft te leggen, maar hij ziet wel vertraging: "Het wordt steeds onzekerder of materialen wel geleverd kunnen worden. En de prijzen zijn dagprijzen geworden. Dus je weet helemaal niet wat je straks gaat betalen. Een begroting wordt daardoor steeds onzekerder. Uiteindelijk is het de vraag: "Wat is de grens waarvoor ik nog kan bouwen?" Een antwoord daarop? Dat is een balans tussen 'is het betaalbaar?' en 'zien de woningen er goed uit?'"

"Vergeet daarbij niet de milieueisen zoals aardgasvrij bouwen en hittestress. Het zou er op uit kunnen draaien dat je door materiaal- en personeelsgebrek vertraging krijgt en daardoor alleen maar kleine projectjes gaat doen." Beurmanjer zegt dat creatieve oplossingen nodig zijn nodig, zoals bouwen met nieuwe materialen, meer samenwerken en woningen bouwen in de fabriek: "Dan kun je meer woningen tegelijk afnemen tegen lagere prijzen."

Milieu, senioren en jongeren
De sociale verhuurder in Noordoostpolder is ook bezig met milieu, senioren en jongeren. Zo legt ze soms een vlindertuin aan, waar vroeger een hondenuitlaatveldje was. Daar onderhouden de bewoners samen dat tuintje. Dat zorgt ook voor sociale samenhang. Beurmanjer daarover: "Het wordt dan plezieriger om daar te wonen en elkaar te ontmoeten."

Mercatus helpt senioren door ze langer zelfstandig thuis te laten wonen, maar de woningstichting biedt ook alternatieven aan, zoals een kleiner huurappartement. Daarvan komen er meer op de Paardenmarkt in Emmeloord.

Voor nieuwe jongerenhuisvesting heeft Beurmanjer nog geen locatie. Daarover is hij in overleg met de gemeente. Dat moeten tijdelijke woonunits worden die tien tot vijftien jaar mogen blijven staan. Hij denkt daarbij aan veertig stuks.

Landelijk wil de Rijksoverheid veel woningen bouwen. Flevoland neemt daarvan 100.000 stuks voor haar rekening; Noordoostpolder ongeveer 5.000. Daarvan wil Mercatus er ongeveer 500 in de sociale sector bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel