Zwanennesten leeg: 'politie controleert nesten extra'

ALMERE • Za 14 mei 2022 | 11:14 • Zaterdag 14 mei 2022 | 11:14

De politie houdt momenteel zwanennesten in Almere extra in de gaten, dat meldt Ton Eggenhuizen van Vogel- en Natuurwacht Flevoland. De politie doet dat, omdat er mogelijk nesten van zwanen zijn leeggehaald. Uit één nest verdwenen bijvoorbeeld drie pullen en vier eieren. Van die roof heeft de natuurorganisatie aangifte gedaan.

Het gaat om de nesten van knobbelzwanen. Een geroofde zwaan kan illegaal verhandeld worden als siervogel. Een paartje knobbelzwanen kan volgens de natuurorganisatie honderden tot een paar duizend euro opleveren.

Eieren en jongen verdwenen
Bewoners rondom een zwanennest ontdekten dat meerdere zwanenjongen en eieren verdwenen waren, meldt Vogel- en Natuurwacht Flevoland. Op de beelden van bewakingscamera's was niks te zien, maar wel was te horen dat er midden in de nacht een bootje langs kwam varen. Ook was het gesis en gepiep van de zwanen te horen.

Eerder dit jaar werden er zes zwaneneieren gestolen in de Almeerse Filmwijk. In 2020 deed Stichting Dierennoodhulp Flevoland nog een oproep om uit te kijken naar verdachte personen bij nesten. Volgens de organisatie zouden er in 2019 ongeveer 250 baby-zwanen gestolen zijn in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel