Nieuw kleinschalig festival op het Almeerderstrand

ALMERE • Za 14 mei 2022 | 16:50 • Zaterdag 14 mei 2022 | 16:50

Op het Almeerderstrand is vrijdagmiddag het eerste StrandLAB Festival van start gegaan. Het driedaagse, kleinschalige, evenement biedt een buitenprogramma met muziek, kunst, theater, wandelexpedities en performances waarin het IJmeer centraal staat. Het wordt georganiseerd door StrandLAB, het buitenlaboratorium voor cultuur in Almere.

"Vroeger wilde ik een strandtent hebben, die heb ik nu", lacht Fréderique Kreeftenberg die sinds twee weken directeur is van StrandLAB. "Wat StrandLAB bijzonder maakt, is dat het als buitenlaboratorium en broedplaats een belangrijke functie heeft voor de ontwikkeling van Almere." In de ruim vijf jaar dat StrandLAB nu bestaat, heeft het de nodige culturele initiatieven op en rond het strand georganiseerd.

Atelier op het strand
Veel van de kunstenaars die in de afgelopen jaren als 'artist in residence' gebruik mochten maken van het atelier op het Almeerderstrand, zijn terug te vinden in het programma van het festival. Zo wordt iedere dag afgesloten met een avondwandeling langs de 'onbestemde randen' van het strand met beeldend kunstenaar Sofie Doeland. Op zondag, als er veel muziek op het programma staat, spelen Noortje Braat en Wiek Hijmans nieuw repertoire dat is geïnspireerd op de klanken van het Almeerderstrand. Ook is er jazz en poëzie van het Blue Lines Trio samen met de van oorsprong Antilliaanse, maar al jaren in Almere woonachtige dichter Quito Nicolaas. Aan het eind van de middag leidt Almeerder Jörgen Raymann 'inspiratiegesprekken' met bezoekers.

Mooie ontwikkeling
Activiteiten als dit festival moeten het Almeerderstrand een eigen identiteit geven. De nieuwe directeur van StrandLAB ziet de toekomst in ieder geval met vertrouwen tegemoet. "Ik heb nu twee weken even mee mogen kijken", zegt Kreeftenberg. "Als ik zie hoeveel kunstenaars aan StrandLAB verbonden zijn, hoeveel samenwerkingspartners zowel uit Almere als daarbuiten we hebben, en hoeveel inspiratie de plek geeft, dan zie ik wel dat er een hele mooie ontwikkeling kan plaatsvinden vanuit deze locatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel