OM eist tien maanden cel voor geweld in bos bij Kombuis

ALMERE • Di 17 mei 2022 | 14:05 • Dinsdag 17 mei 2022 | 14:05

De officier van justitie heeft dinsdag tien maanden cel geëist tegen een 20-jarige Almeerder. Hij zou op 6 augustus vorig jaar een andere jongen flink hebben toegetakeld in een bos in de Noorderplassen. Hierbij werd volgens de officier ook geprobeerd om ducttape over de ogen en mond van het slachtoffer te plakken. Van de eis is vijf maanden voorwaardelijk.

De aanleiding voor het geweld is een roddel die over het slachtoffer de ronde ging. Hij zou zijn zusje van twee jaar oud hebben gemolesteerd en verkracht. De verdachte lokte samen met een 17-jarige vriend het slachtoffer mee naar het bos om verhaal te halen en daar ging het mis.

"Ik was geschokt over wat hij me tijdens de wandeling had verteld over zijn zusje. Ik wilde me ermee bemoeien, terwijl het mijn zaak helemaal niet was. Het liep vreselijk uit de hand." Met zijn tweeën sloegen, stompten en schopten ze het slachtoffer. Daar werd ook een stok bij gebruikt, bekende de verdachte. Of er inderdaad ducttape werd gebruikt, weet hij niet. "Ik heb het niet gezien."

Geweld gefilmd
Het geweld werd gefilmd door de Almeerder, die de beelden daarna naar een meisje stuurde. "Zij wist dat we die jongen gingen confronteren, ze wilde graag meekijken." Volgens hem zette zij het vervolgens op Snapchat, waar iedereen kon zien hoe het slachtoffer in elkaar werd geslagen. "Maar het was helemaal nooit mijn bedoeling om het openbaar te maken", vertelde de verdachte. Volgens de officier pikten hij en zijn kompaan ook nog een tas met spullen van de jongen. Zijn mobiel werd later kapot teruggevonden in de bosjes.

Al met al maakte het geweld veel indruk op hem. "Ik heb stil liggen wachten op de grond tot ik zeker wist dat jullie weg waren." Dat het online te zien was - met zijn gezicht herkenbaar in beeld - voelde voor hem als een publieke vernedering. "Mijn leven in Almere is hierdoor niet meer veilig." Hij vroeg dan ook een schadevergoeding van in totaal ruim 2700 euro.

Nog twee mishandelingen
De 20-jarige Almeerder zou ook nog twee broers hebben mishandeld in Almere. Dat gebeurde op 31 oktober vorig jaar. Hij was met een enkelband vrijgelaten uit zijn cel na het eerste geweld en wilde naar eigen zeggen bemiddelen in een conflict dat de twee broers hadden met een andere groep jongens.

Het liep allemaal anders, legde hij de rechters uit. "Zij bedreigden opeens mijn zusje en ik sloeg door." Toen de verdachte de twee een dag later zag lopen, kwam het tot een confrontatie en werden ze flink in elkaar geslagen. "Stom", zegt hij daarover. "Wij waren nota bene goede vrienden van elkaar."

Ook zij willen een schadevergoeding van de Almeerder. Beiden vragen ze om 1500 euro smartengeld en samen in totaal 1100 euro aan materiële schade. De ouders van de jongens voelden zich zo onveilig door het voorval, dat ze een camerasysteem aanschaften voor hun huis. De kosten van 1000 euro willen ze ook verhalen op de verdachte.

Pijnlijke herinneringen
De verdachte zei veel spijt te hebben van alles. Volgens deskundigen verdringt hij door pijnlijke herinneringen uit zijn vroege jeugd veel negatieve emoties. Daardoor komt het bij hem sneller tot een uitbarsting. Daarnaast is hij emotioneel jonger dan normaal voor zijn leeftijd en is zijn wietgebruik zorgelijk. Inmiddels krijgt hij hulp voor zijn problemen.

Naast de celstraf, die de verdachte in voorarrest al heeft uitgezeten, eiste de officier een proeftijd van drie jaar en contact- en locatieverboden voor zijn slachtoffers. "Dat begrijp ik", zei de Almeerder. "Maar ik kan ze verzekeren dat ik hen echt niks meer zal aandoen."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel