GGD gaat meer gastouders controleren

FLEVOLAND • Di 17 mei 2022 | 15:11 • Dinsdag 17 mei 2022 | 15:11

De GGD voert het aantal gastoudercontroles in Flevoland op. Tot nu toe werd 5 procent van de 800 gastouders jaarlijks onaangekondigd bezocht, dat is nu verhoogd naar 50 procent. Het moet de kwaliteit van de kinderopvang aan huis ten goede komen, is de bedoeling.

Volgens de GGD heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om vooruit te lopen op nieuwe wettelijke regelgeving. Nu moet nog 5 procent van de gastouders onaangekondigd worden geïnspecteerd, dat moet in de toekomst 50 procent worden. Omdat Flevoland vooruitloopt zijn er bovenop de tien controleurs drie extra controleurs in dienst genomen.

Naast Lelystad volgen ook extra steekproeven in Almere, Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde. Op Urk gaat het aantal inspecties dit jaar omhoog naar 31 procent en volgend jaar naar 50 procent. Dat is een keuze van de gemeente Urk, zegt de GGD.

Inspecties
Toezichthouders letten tijdens hun inspecties onder meer op pedagogisch klimaat, accommodatie en inrichting, veiligheid en gezondheid en eisen aan gastouder. De inspecteur stelt vragen en observeert de woning, binnen- en buitenspeelruimte en aparte slaapruimten. Ook wordt gekeken naar de registratie van de gastouder en verplichte documenten, zoals een diploma en EHBO-certificaat.

Corona
Het was de bedoeling dat de extra controles in 2020 al begonnen. Dat kon vanwege corona niet doorgaan, zegt de GGD. Door het virus werd het aantal verplichte controles in 2020 niet gehaald op Urk (2,2 procent). Ook in Zeewolde waren door corona minder inspecties. Zo werd vorig jaar 4,4 procent van de gastouders bezocht, dat was 4,8 procent in 2020.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel