Boze Facebookers gooien adres agent online: rechter deelt taakstraffen uit

FLEVOLAND • Wo 18 mei 2022 | 14:35 • Woensdag 18 mei 2022 | 14:35

Een 22-jarige vrouw en 35-jarige man uit Lelystad krijgen een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat heeft de politierechter woensdag beslist. De twee bedreigden op Facebook een agent en maakten zelfs zijn privéadres openbaar. Een ernstige zaak, zei de officier van de justitie. "Het geeft de sfeer in de samenleving wel aan."

Op 8 april vorig jaar verscheen op een speciale Facebook-pagina over wok-meldingen van de politie (waarbij wok staat voor wachten op keuring, ofwel of een voertuig moet worden herkeurd), een boos bericht over een agent in Swifterbant.

De auto van de schrijver was afgekeurd, mocht niet meer rijden en daar was hij het niet mee eens. Hij tagde in het bericht de oudste verdachte: "Ik ken die jongen en wist hoeveel werk hij in die wagen had zitten. Omdat ik zelf ook al eens ten onrechte een wok-melding heb gekregen van die agent, werd ik erin getagd en reageerde ik", zei de verdachte in de zittingszaal.

Met een biertje op en omringd door vrienden, liep dat al snel uit de hand. "Die man moeten ze kk doodschoppen", werd er geschreven. "Wanneer gaan we langs met een paar mensen" en "Wat is zijn adres dan?".

‘Ik liet me meeslepen’
De jongste verdachte werd ook getagd in het bericht, omdat zij de agent persoonlijk kent. Zodoende wist ze ook zijn adres. "Dat heb ik daar toen neergezet. Als ik er nu over nadenk, denk ik ook: waarom? Maar ik was gewoon stom en liet me meeslepen", legde ze de rechter uit.

De twee hebben nu enorm veel spijt van wat ze hebben gezegd. "Ik zou dit in het echt nooit doen, het was een opwelling en een hoop frustratie", legde de Lelystedeling zijn gedrag uit. Al vindt hij het ook raar dat er ‘zoveel haat’ richting deze agent lijkt te zijn. "Die hele Facebook-pagina is tegen hem gericht, naar de reden daarvan mogen ze ook wel eens onderzoek doen."

De officier van justitie vond het niet zo interessant of de agent zijn werk nou wel of niet goed doet. "Dit kan gewoon niet. Er heerst al zo’n nare sfeer in de samenleving richting agenten. Mensen begrijpen niet altijd wat voor grote gevolgen dit heeft voor hen."

Vrouw en kind
Het slachtoffer in deze zaak heeft bijvoorbeeld een vrouw en kind thuis. "Het openbaar maken van zijn adres raakt hen." En dit was blijkbaar niet de eerste keer voor het gezin, wist de rechter te vertellen.

Voor gewone opruiing staan boetes, maar voor doxing -het zonder toestemming online bekendmaken van persoonsgegevens- zijn nog geen richtlijnen, legde de officier uit. "Die komen er wel aan, maar voor nu moet ik het op gevoel doen met de strafeis. En een simpele boete voelt toch niet goed in deze zaak. Daarvoor is het veel te ernstig."

Zij eiste daarom voor het doxing én de bedreiging een taakstraf van 80 uur tegen de vrouw en een maand cel voorwaardelijk. Omdat de man het bericht ook nog op zijn eigen Facebook-pagina heeft gedeeld eiste ze tegen hem 160 uur taakstraf en twee maanden cel voorwaardelijk.

Lesje geleerd
De rechter matigde de straf uiteindelijk, mede omdat hij vermoedt dat de twee hun lesje wel hebben geleerd. Hij deelt de zorgen van de officier rond de agressie richting de politie. "Het bedreigen van mensen die deze maatschappij fatsoenlijk draaiende houden, is zorgelijk. Daarom leg ik ook een voorwaardelijke straf op, als signaal naar de samenleving."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel